Dvadesetogodišnja Ivana Milićević objavila svoju prvu knjigu

Dvadesetogodišnja Ivana Milićević iz Čitluka objavila je svoju prvu knjigu naziva “Prije nego odrastem”. Povodom izdavanja njene knjige razgovarali smo s mladom autoricom, zanimalo nas otkud inspiracija za knjigu, tko ju je potaknuo na pisanje, te kakvi su joj planovi za budućnost.

Ivana je rođena 31. listopada 1997. godine, a živi u Donjem Malom Ograđeniku u Općini Čitluk. Osnovnu školu završila je u Čerinu, a prirodoslovnu gimnaziju u srednjoj školi dr. fra. Slavka Brbarića u Čitluku. Studentica je Hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru.

“Usuđujem se reći da je moje pisanje talent koji je tinjao odavno ali je otkriven i rasplamsavan na Frami. Još u osnovnoj školi pisala sam pjesmice i kratke dječje tekstove koje sam slala uredništvu Cvitka, Maka i sličnih školskih časopisa, a onda je brzo prošlo to razdoblje i moje jedino pisanje bile su one dvije stranice zadaćnica godišnje.

Tada je na scenu stupila Frama. Počele su mi se događati mnoge lijepe stvari kojima se nikada nisam ni nadala i jedini način za opisati eksploziju osjeća bio je komad papira i olovka.

Framu zaista volim zvati tvornicom talenata jer to je mjesto gdje otkrivaš ono što u sebi kriješ. Kroz obična izvješća sa sastanaka i seminara potom kolumni za stranicu Frame Hercegovina i Radio Mir Međugorja pisanje je postalo moja svakodnevnica.

Naravno, uz veliku podršku moje obitelji tu su i oni prijatelji koje također zovem obitelj iako nismo vezani krvnim srodstvom. Oni su mi svojom prisutnošću pomogli da na papir prenesem osjećaje o Bogu, obitelji, Frami, prijateljima, Hercegovini, putovanjima… U pisanju sam pronašla jednostavnost života i slobodu.” govori Ivana za Jabuka.tv, te dodaje:

“Priča o knjizi je nekako krenula na inzistiranje profesorice hrvatskoga jezika Ivone Brkić koja je željela da tekstovi zadaćnica, kolumne koje je ona lektorirala i objave sa stranice koja je u međuvremenu postala aktivna na facebook-u ostanu zapisane na jednome mjestu.

Tako smo uz moje početno nećkanje ipak uspjeli skupiti tekstove razbacane po internetskim linkovima, bilježnicama i papirima i izdati knjigu pod nazivom „Prije nego odrastem“. Uz početničko nesnalaženje ekipe amatera knjiga koja sadrži tekstove pisane u posljednje dvije godine prije par dana stigla je iz tiskare u naše ruke.

U nedjelju, 1. listopada održat će se i prva službena promocija otvorenoga tipa u Dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, poznatijoj kao Žuta dvorana, s početkom u 19:30 sati.

I kad govori o planovima za budućnost, Ivana na prvo mjesto stavlja vjeru:
“Ova godina dana u kojoj smo pripremali knjigu bila je dinamična, bogata događanjima i novim do tada nedoživljenim životnim prilikama, s puno mijenjanih planova, puno novih poznanstava i intenzivnog druženja s ljudima koji su bili uključeni u cijelu priču.

Evo, u ovome trenutku dok razmišljam, iskreno nemam točno definirane planove za budućnost. Zato što mi je ova godina dana dokaz da se oni planovi koje ja zamislim u svojoj glavi preokrenu u sekundi ali uvijek, baš uvijek Nebo providi tako da na kraju ispadne nezamislivo puno bolje nego što ja planiram. Tako da, planovi su s vjerom se prepustiti svakom novom danu.”

Kad smo ju pitali koja bi bila njena poruka mladima koji vole pisanje i koji bi možda kao i ona jednoga dana htjeli imati svoju knjigu, Ivana je poručila:

“Nisam sigurna jesam li dovoljno dobar glas za savjetovanje drugih ali moj jedini savjet za koji sam uvjerena da djeluje je živjeti prepušten Onome koji je veći od svih i svega. Teško jest ali vrijedi, ponekad je neshvatljivo ali na koncu kad se unatrag okreneš shvatiš da je tako bilo logično i najbolje od svih opcija. A mladima koji vole pisati želim hrabrost u onome što vole jer nema ljepšega osjećaja nego kad se netko nepoznat pronađe između redova tvojih riječi i pomoću tvojih crnobijelih slova pred očima stvori šarenu sliku.”

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • “Nisam sigurna jesam li dovoljno dobar glas za savjetovanje drugih ali moj jedini savjet za koji sam uvjerena da djeluje je živjeti prepušten Onome koji je veći od svih i svega. . . . “- a tko je to mladi slucaju Hercegovine, toga nema . Ko je veci od svih i svega ? Vidise gdje je brusena – FRANJEVACKA MLADEZ

  • Svaka čast! Frama je uistinu tvornica talenata. Razumijet će svi koji su trenutno ili su nekad bili dio tog “gangsterskog” kluba Bože nas sačuvaj. 😉

  • pa zna se sta je Frama uradila ima sad ce i godina dana ….. puj poserem se ja na vas i vašu mladež …. nije to maldež nego trulež … cur svaka časta za knjigu

Komentiraj: