Radončić: Koncept “jedan čovjek, jedan glas” nije provediv jer ga ne žele Srbi i Hrvati

Gost posljednjeg ovotjednog izdanja emisije Rezime na Federalnoj televiziji bio je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

U prvom dijelu intervjua govorio je o ukrajinskoj krizi i opasnosti njenog prelijevanja u BiH.

Potom se dotaknuo Izbornog zakona.

Ovog puta su očekivali da provedemo presude najvećih sudskih instanci i da pokažemo da smo u stanju napraviti jedan međunacionalni kompromis, da smo u stanju deblokirati Federaciju. Pregovori su bili vrlo kompleksni i za razliku od Neuma zaista smo imali rezultat. Kad su se završili pregovori u Neumu, ja sam tada molio i strance i domaće da ja probam, evo zamolit ću i gospodina Konakovića da napravimo još jednu seriju razgovora. I mi smo napravili te sastanke. Postigli smo da taj automobil ne ugasimo nego da ostane raditi u leru i mi smo nastavili u Sarajevu. Napravili smo desetak vrlo važnih dogovora koji će ostati kao trajna kategorija za sve buduće pregovarače. Pali smo kao pregovarači na 2-3 strateške stvari, ali to ne znači da osam nismo završili, rekao je predsjednik SBB-a.

Ističe da ne zna hoće li uopće biti više pregovora.

Jučer sam čuo gospodina Izetbegovića da što se tiče SDA oni će pristati da se pregovori dogode tek nakon završetka lokalnih izbora, znači iza 2024. godine. Nisam siguran da možemo imati ovakvu situaciju još dvije i pol godine. Ja zaista smatra, ako mi kao SBB budemo sudjelovali u tim pregovorima, da su ovo točke gdje nitko nije imao ništa protiv. Dogovorili smo deblokade, kazao je Radončić.

Navodi da su Konaković i on u pregovore ušli kada stranke ljevice nisu.

Uradili smo vrlo hrabru stvar. Gospodin Izetbegović je nakon sastanka komentirao gospodina Konakovića u jednom kontekstu za koji mislim da nije korektan. Maltene, evo Dino je izdao nas, a išao je na ruku Draganu Čoviću. Nije tako. Prvo, najveći patriotizam sad je naći dogovor. Drugo, hajde da ne slabimo taj bošnjački politički faktor. Nijedna izborna kampanja nije vrijedna da vi nekog kvalificirate da je izdajnik, rekao je.

Radončić smatra da se Hrvati nalaze u situaciji koja je nepovoljnija u odnosu na poziciju SDA jer im Bošnjaci već tri puta biraju člana Predsjedništva.

Oni žele na svaki način da to pravo vrate sebi i ne žele biti svedeni na nacionalnu manjinu. U tom smislu možda HDZ pristupa pregovorima zainteresiranije kod ta dva strateška pitanja. Ali, iskreno, mislim da ova situacija odgovara SNSD-u, HDZ-u i SDA-u.

Na pitanje kako pomiriti etničko i građansko, odgovara:

Moramo shvatiti da je Europa obitelj nacionalnih država. Da je ovdje mudrost stabiliziranje Federacije, a onda posljedično i cijele BiH, naći ravnotežu između građanskog i nacionalnog. Koncept “jedan čovjek jedan glas” nije provodiv jer Srbi i Hrvati to ne žele, a imaju sve mehanizme u Domu naroda da spriječe takav zakon, rekao je.

O reduciranju Doma naroda i vitalnom nacionalnom interesu kaže da to nije samo zahtjev HDZ-a nego svih političkih faktora u Hrvata.

Oni su napravili jedan iskorak, pa i ustupak da su tamo gdje to nije bilo predviđeno, u raspravi o provođenju sudskih presuda, dozvolili i pristali i pregovarali o smanjenju ovlasti Doma naroda. Tu smo uradili možda i najveći iskorak.

Radončić ističe da su međunarodni dužnosnici uložili ekstremne, čak i fizičke napore u pregovorima.

Ja vjerujem da ćemo do sljedećih razgovora to izbalansirati i da ćemo riješiti to pitanje koje nekoga plaši da će postati nacionalna manjina.

Naglašava da je velika stvar da su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci tražili da imamo ubrzani prijem u EU.

Loša je vijest dvostruko lice. Zašto bi ijednom političaru u BiH smetao zakon o sukobu interesa? Taj zakon sprječava korupciju, nepotizam i ozbiljan kriminal koji prave političke elite. I u tom smislu je veoma žalosno da oni nisu taj zakon podržali.

Navodi da je napravljena pravna osnova da dogovor, ako do njega dođe, treba dati na javnu debatu.

Da svi mogu korigirati taj tekst, daju svoje primjedbe i da tek tako izbrušen tekst ide u Zastupnički dom na raspravu. Kad on prođe tko nama jamči da Dodik to neće srušiti čak i u Zastupničkom domu, a kamoli u Domu naroda. Ne mislim da postoji s bošnjačke strane stranka ili lider koji bi, u tom smislu, trgovao s Dodikom. Da smo mi ovo uspjeli posložiti, Dodik će pod pritiskom sankcija i onoga što mu se događa s razlogom biti mnogo normalniji i kooperativniji. Najveći problem Doma naroda je da je SDA omogućila SNSD-u da ima četiri izaslanika i da sve može srušiti.

Kada je riječ o tehničkim izmjenama Izbornog zakona predsjednik SBB-a kaže da je to suštinska stvar, ali da je vrlo malo razgovarano o tome.

Kad se pregovaralo išli smo na opciju da se prihvati sve ili ništa. I to je glazba za uši SDA, HDZ-a, SNSD-a. Mi imamo jedan problem sa SIP-om. SIP je dao tumačenje da elektronska evidencija glasača i skeniranje glasačkih listića nije moguća za ove izbore nego da to ide od lokalnih izbora. Imamo tu prepreku i imamo nesavladivu prepreku u izjavi Dodika koji je rekao da ne dolazi u obzir elektronski način evidencije glasača, to ovi sa Zapada mene žele da pokradu i ja to neću dozvoliti, rekao je predsjednik SBB-a.

Kaže da novca u proračunu ima i previše.

Ja sam čovjek koji vidi izlaz u tome da se međunarodna zajednica počne ponašati još odgovornije, ali prvi put od odlaska Ashdowna kao visokog predstavnika, u smislu korištenja bonskih ovlasti. Uz ovaj način da se mi dogovorimo, mi se nećemo dogovoriti. Schmidt treba prvo sankcionirati lidere destrukcije BiH, zaključio je Radončić.

Radončić: Ne možemo nasjesti na priču građanskih stranaka, Ustav nam je etnički

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • “jedan čovek jedan glas”
  Taj Model je forsirao Milošević i veliko-Srbi u zajedničkoj državi Jugoslaviji. Zašto ?
  Zato što je Srba bilo najviše brojčano u toj zajedničkoj državi.
  pa svakom pismenom je jasno zašto taj Model danas, žele Bošnjaci u zajedničkoj državi BiH.

 • ovo…jedan čovjek jedan glas…od Miloševića
  Bošnjaci pomoću ljevičara žele sakriti ,
  fintom…
  “Građansko u BiH”

 • ovo…jedan čovjek jedan glas…od Miloševića
  Bošnjaci pomoću ljevičara žele sakriti ,
  fintom…
  “Građansko u BiH”

 • Izetbegović piše pisma MZ kontra Čovića.
  Izetbegović neće ili nesmije svoju ‘Argumenaciju’ kontra Hrvata da upotrebi protiv Srba i Republike Srpske koja je nastala u Ratu.
  dali MZ tu “argumetaciju” Izetbegovića uopće kuži i uspoređuje.

 • Fahri dobro goviri i jednin normalno razmislja i na glas kaze da Hrvatima muslimani ne trebauju birati predstavnika i i Konaković se slaže s njim.Ne kontam šta je čudno u ovome,jedino onaj Izmetbegović mazlum goni neke svoje principe a zna da nije u pravu.

 • Kako ce Izetbegovic i IZ protic Komsica kad su ga oni doveli na vlast. Kako sada pogledati u oci bosnjackom narodu kojeg si lagao i huskao na hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod. Bakir je u problemima do usiju… Sam upada sve dublje u kaljuzu i sam sebe laze , obmanjuje i onda tjesi pomalo. Ali EU i RH imaju drugu strategiju. Bake je procitan a Radoncic i Konakovic kuze politiku koja ide ka BiH. I kuze da Bakir laze i obmanjuje pregovarace i MZ- cu. I onda on olako optuzi sve druge oko sebe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.