Radnici elektrolize najavili potpunu blokadu Aluminija: “Ni ptica neće moć ući”

Pedesetak radnika elektrolize mostarskog Aluminija dalo je rok do 15. rujna da im se uplate doprinosi i otpremine.

U protivnom će blokirati sve ulaze u tvrtku i nitko neće moći ući, doznaje portal Jabuka.tv od dugogodišnjeg djelatnika mostarske kompanije koji je radio u sektoru elektrolize.

O tome su obavijestili i članove Uprave te im poručili da obavijeste sve, od Vlade Federacije BiH do Nazdornog odbora. Blokadama bi se trebali pridružiti i ostali radnici.

Podsjetimo, Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. poručio je kako ništa od obećanih zahtjeva nije realizirano po pitanju osiguranja novčanih sredstava za otpremnine, plaćanju i uvezivanju MIO i osiguravanju novca za ponovno pokretanje proizvodnje sukladno planu i programu koje je trebalo krenuti od 1. rujna.

Tijekom utorka održan je sastanak radnika (njih od 40 do 50) u elektrolizi neovisno o sastancima Nezavisnog sindikata, s aktualnim tehničkim direktorom Borisom Vicanom.

Kako je spomenuti djelatnik (podaci poznati redakciji) rekao za portal Jabuka.tv, radnici su se pomirili da posla u Aluminiju više nema te da ne vjeruju u aktualna obećanja kako uprave tako i federalne Vlade te predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Radnici očekuju da se potpuno ispoštuju njihova prava i obveze, a ukoliko se to ne uradi oni su spremni na najradikalnije poteze.

Uvjeti koje su radnici elektrolize postavili pred tehničkog direktora su:

 • da se o njihovim zahtjevima sve prenese Upravnom i nadzornom odboru Aluminija i većinskom vlasniku Vladi FBiH
 • da im se islate svi doprinosi za mirovinsko osiguranje koje im je tvrtka ostala dužna u proteklih 18 do 20 mjeseci
 • da im se na datum 1. rujna službeno uruče otkazi, kako bi oni mogli tražiti novi posao ili podnijeti zahtjev za prijevremenu mirovinu
 • te da im nakon uručivanja otkaza isplate adekvatne otpremnine do datuma 15. rujna

U suprotnom svi radnici elektrolize će potpuno blokirati ulaze s obje strane u mostarskom Aluminiju tako da nitko od direktora i bilo tko drugi neće moći ući u tvrtku, a ovaj djelatnik je slikovito rekao:

Ni ptica neće moć ući unutra.

Inače Nezavisni sindikat je sazvao izvanrednu skupštinu za četvrtak 22. kolovoza u 12 sati na kojoj će se  ”pomno analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja skupštine sindikata te će se donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi val uličnih prosvjeda te blokada prometnica”.

Podsjetimo radnici su još proteklog tjedna rekli kako smatraju da su slabi izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. rujna. No, Nadzorni odbor priopćio kako se priprema pokretanje proizvodnje u ljevaonici, te postupno i u ostalim pogonima.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Eeeeee,moj narode sad vidimo kako su nas varali ovih 25god.Otvorimo razum za iduće izbore,inače nas neće biti na ovim prekrasnim prostorima.

  13
  1
 • Jedan prosječni radnik Aluminija godišnje je kuću donosio oko 25 tisuća KM, dakle u 20 godina oko pola miliona.
  Kad ode u mirovinu, imati će 1700 KM mirovine. Oni malo sretniji koji su donosili preko 3.5 tisuća KM mjesečno kući su u zadnjih 20 godina donijeli od 800 tisuća do dva miliona KM, kad odu u mirovinu imati će maksimalnu BiH mirovinu, oko 2200 KM mjesečno. Ovakvih je oko 250 među trenutnim Aluminijašima.
  Nevjerojatno je koliko ova vaša situacija izaziva senzibilitet u narodu, prava empatija.
  Ugasi ga ti Dragane

  18
  4
 • NE KAKITE VISE.Dajte radnicima sto su i zasluzili.A vi gospodo koji ste pokrali Al.rasprodajte svoju imovinu i eto novca za uplate i otpremnine.Nemojte jadnom radniku obecavati nista vise jer samo lazete dosta vise.Sto radnici traze to im dajte i zbogom vise.Ili ce biti svasta.

  12
  2
 • Uvesti ozbiljne kazne za blokade prometnica !
  Ovako se svako malo skupi 30ak nezadovoljnih koji blokiraju cestu i kompliciraju život nedužnim ljudima.

  11
  5
 • Pokreću proizvodnju ponovno u uredima 250 u pogonu 120 smiješno ne reklamiram Feal ali neka vide kod njih omjer uprave i proizvodnje za godinu dana opet će prosvjedovati i tražiti da im daju struju

 • Nama običnim ljudima se aluminij dogodio davno.
  Svi znate kako i ko vas je opljačkao i sada vas isto tako manta i laže . Zašto mu vjerujete?

  6
  1
 • jbg robovlasnici (čitaj direktori) i njihovi pobočnici imaju vajde od ovakvog sustava mi ostali možemo samo preživljavati….jedan je život ljudi il ajmo svi na cestu i buniti se il idemo odavde svi…ovaj status quo nema smisla

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.