Radnici Aluminija najavili štrajkove upozorenja i zaprijetili generalnim

Radnici Aluminija najavili su da će u sljedećem tjednu održati tri jednosatna štrajka upozorenja kako bi još jednom skrenuli pozornost na tešku situaciju u tom poduzeću.

Štrajkovi upozorenja održat će se u srijedu, četvrtak i petak, a ako ti štrajkovi ne urode plodom nije isključeno da radnici stupe u generalni štrajk, najavili su iz Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija.

Nakon danas održane sjednice Skupštine Sindikata, sindikalist Pero Bebek izjavio je kako je Aluminij trenutno u najtežoj situaciji od završetka rata.

Doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje nisu uplaćivani posljednjih devet mjeseci i mi više ne možemo ovjeriti naše zdravstvene knjižice. Što se tiče isplate plaća, mi smo imali sporazum s menadžmentom koji se trenutno ne poštuje, kazao je Bebek.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u Aluminiju, visoke cijene električne energije i sirovine, a dug Aluminija iznosi 344 milijuna maraka.

Kako su ranije kazali iz uprave poduzeća, trenutno se radi na provedbi naputaka koje je Vlada FBiH uputila Aluminiju d.d. u cilju stabilizacije poslovanja te iznalaženja dugoročnog rješenja za to mostarsko poduzeće.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dionica Aluminija, 44 posto dionica je u vlasništvu malih dioničara, dok 12 posto udjela ima Vlada Republike Hrvatske. Aluminij zapošljava 900 djelatnika.

(Fena)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.