Radite od kuće? Evo kako izbjeći opasan sindrom sagorijevanja

Uskoro će biti točno godinu dana otkako su mnogi od nas uredski život zamijenili radom od kuće. Zato ne čudi što se mnogi pitaju kada će se moći vratiti u svoje uredske stolice i kada će opet uživo vidjeti svoje radne kolege.

Osim toga, Zoom sastanci su odavno prestali biti zabavni i zanimljivi, a ni činjenica da ne morate razmišljati o tome što ćete odjenuti za dan na poslu više ne zvuči ohrabrujuće.

Ako osjećate da ste pod stresom zbog trenutne rutine, možda patite upravo zbog rada od kuće. Izgaranje ili sagorijevanje se obično odnosi na iscrpljenost, nedostatak motivacije i osjećaj smanjene profesionalne sposobnosti.

Metro je zamolio stručnjake da podijele savjete koji bi vam mogli pomoći da izbjegne sindrom sagorijevanja (poznatiji kao burnout).

Stvorite jasne granice između poslovnog i privatnog života

Elena Touroni, savjetnica psihologinja i suosnivačica tvrtke My Online Therapy, kaže:

Može biti primamljivo odgovarati na e-poštu iz kreveta i primati pozive nakon radnog vremena. Ali to može brzo zamagliti granice između poslovnog i privatnog života.

Također, ne preuzimajte dodatni posao nakon radnog vremena i budite sigurni da ste stvorili zaseban prostor za rad, a poseban za razonodu.

Fizički prostori mogu vam pomoći stvoriti ove granice, tako da imate mjesto za rad, a zatim odvojena mjesta za opuštanje, objašnjava Touroni.

Čak i ako je vaš ured sada samo mali kutak sobe ili dio kuhinjskog stola, stvaranje radnog prostora pomaže u razlikovanju poslovnog i privatnog života, objašnjava Elena.

To je također važno kad se radi o ručanju. Iako može biti primamljivo večerati za radnim stolom, pokušajte sjesti negdje drugdje da biste pojeli hranu. Osim toga, ako imate slobodan dan, dobra je ideja pospremiti stvari koje su vam inače potrebne za rad tako da vam ne budu stalni podsjetnik na posao. Za to se zalaže i dr. Rachael Kent, predavačica digitalne ekonomije i društva na King’s Collegeu u Londonu.

Ona kaže: Za one koji nemaju zaseban uredski prostor kod kuće – ovo je velika stvar.

Radite redovite pauze

Često možemo (pogrešno) povezati zauzetost s produktivnošću – ali te se dvije stvari itekako razlikuju.

Možda se osjećate kao da napredujete, ali stvarnost je da ne možemo dati sve od sebe kad smo prekomjerno iscrpljeni, objašnjava Elena.

Ako želite ostati produktivni, napravite redovite pauze tijekom dana.

To je posebno važno s obzirom na to koliko vremena provodimo pred ekranima – a znamo da to može utjecati i na naše fizičko i mentalno zdravlje, dodaje.

Terapeutkinja Jessica Boston se slaže: Obavezno radite redovite pauze za oči. Svakih 20 minuta na 10 sekundi gledajte prazan zid.

Također, nemojte zaboraviti na duge šetnje tijekom kojih ćete sve uređaje koji vas povezuju s poslom ostaviti kod kuće kako biste se mogli posvetiti isključivo vlastitim mislima i opuštanju. Dobra je ideja i isplanirati što ćete raditi nakon radnog vremena. To što sada radimo od kuće ne znači da se ne možemo zabaviti nakon što radni dan završi.

Isplanirajte nešto samo za sebe

Osim završavanja posla, važno je izdvojiti i vrijeme koje je baš za vas – bilo da je to čitanje knjige, šetnja lokalnim parkom ili šumom ili uživanje u kupki. Briga o sebi postala je pomalo modni izraz tijekom posljednjih mjeseci, ali to doista utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje. Stoga je dobro izdvojiti vrijeme za male ugodne aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite, objašnjavala Elena.

Pauze od posla presudne su za održavanje dobrog mentalnog zdravlja i pomažu u prevenciji izgaranja. To je još važnije dok radite od kuće. Morate dati duhu i tijelu priliku da se resetiraju i oporave tijekom radnog tjedna, kaže dr. Arun Thiyagarajan, medicinski ravnatelj u zdravstvenim klinikama Bupa.

Neka vam spavanje bude prioritet

Svi znamo koliko je san važan za naše zdravlje. A ako se osjećamo kao da “izgaramo”, posebno je važno pomoći našem mozgu da se oporavi i poboljšati naše raspoloženje, prenosi Index.

Boston kaže: Da bismo izbjegli izgaranje, moramo se odmoriti. To ne podrazumijeva samo odlazak u krevet i spavanje, već i stvaranje uvjeta za najbolji mogući san – sat vremena prije spavanja ugasite sve uređaje kako biste si osigurali vrijeme za meditaciju i razmišljanje.

Stvorite plan za dan

Možda zvuči jednostavno, ali rutina je stvarno najbolji način da izbjegnete stres. Zato Boston savjetuje da podesite alarme za početak i kraj vašeg radnog dana. Tako ćete izbjeći situacije u kojima ćete raditi po cijele dane.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.