Radica Lasić: Edukacijom smanjiti broj oboljelih od karcinoma dojke – Jabuka.tv

Radica Lasić: Edukacijom smanjiti broj oboljelih od karcinoma dojke

Udruga Narcis iz Širokog Brijega, koja okuplja žene oboljele od karcinoma dojke u Županiji Zapadnohercegovačkoj, poziva sve one koji mogu da im se pridruže u subotu, 5. rujna 2015. godine na Trgu širokobrijeških žrtava u 12.00 sati, gdje će kupovinom majica u iznosu od 7 KM moći sudjelovati u osiguravanju osnovnih paketa pomoći za sve žene oboljele od ovog karcinoma, kao i besplatne mamografske preglede.

Široki Brijeg će tako, kao i svake godine, biti jedan od 24 grada diljem zemlje gdje će se održavati registracija za sudjelovanje na šestoj manifestaciji pod nazivom ”Race for the Cure/Utrka-šetnja za ozdravljenje”, a koja će se 3. listopada održati u Sarajevu, te istovremeno i u 140 zemalja. Najveća je ovo godišnja manifestacija koja u čitavom svijetu okuplja oboljele od karcinoma dojke. I ne samo njih.

Registracija se naime, osim oboljelih žena, prvenstveno odnosi na sve one koji im tom zajedničkom šetnjom žele pružiti potporu i odati priznanje za njihovu borbu. Ili samo iskusiti jedan nezaboravan doživljaj životnog elana i radosti, kojeg imaju osobe što su u jednom trenutku zbog teške bolesti bile nadomak kraja tog istog života i koje se svaki novi dan bore junački.

Ovom prigodom razgovarali smo sa Radicom Lasić, predsjednicom udruge ”Narcis” koja nam je između ostalog istaknula: ”Imamo sreću da je Udruga Narcis sudjelovala u svim do sada održanim ‘Šetnjama’, odakle smo se uvijek vraćale obogaćene novim iskustvima, prijateljima i srcima ispunjenim ogromnom ljubavlju koja nam je uvijek bila dodatni poticaj i ohrabrenje. Na našu veliku žalost uvijek smo odlazile i vraćale se sa istim problemom, a to je mali broj naših sugrađana koji bi krenuli sa nama,” priča za portal Jabuka.tv Radica Lasić.

”Udruga je u Širokom Brijegu i na području ŽZH, aktivna već punih 12 godina, prepoznatljive smo po svom radu, po akcijama, predavanjima, besplatnim mamografskim pregledima i još puno toga, ali ne nailazimo na razumijevanje i podršku koju smo zaslužile. Posebno teško to pada kad znate koliko ljubavi, vremena i truda ulažete u sve to. Toliko puta se razočarate i mislite da je dosta jer tako više ne ide… ali opet ne odustajete, jer znate kroz šta sve prolazi svaka bolesna žena, znate sve njene strahove, pitanja, molbe. I zbog toga idete dalje i ne možete dignuti ruke od svega, prestati pomagati, hrabriti, educirati jer samo tako možemo smanjiti broj oboljelih i otkrivanje karcinom na vrijeme kada je još izliječiv”, kaže Lasić.

udruga_narcis

”Šetnja za ozdravljenje” godišnja je manifestacija koja okuplja oboljele od karcinoma dojke na jednom pedivnom, ogromnom skupu, kad se okupe žene, obitelji, prijatelji iz cijele BIH, kad se osjeti toliko radosti, zajedništva i solidarnosti prema ovim ženama. Iz svakog grada dolazi mnogo lica dati svoju podršku, a Lasić nam je istaknula problem s kojim se često u Širokom Brijegu susreću, gdje smo svi još pomalo zatvoreni u ovim pitanjima i prema onima koji nas najviše trebaju.

”Hoćemo poručiti našim sugrađanima da su nam potrebni, da trebamo njihovu podršku i ljubav. Želimo da krenu sa nama, da provedemo jedan divan dan zajedno i da im pokažemo kako se slavi život, kako se živi svaki trenutak koji ti je od Boga darovan. Ne želimo da kao i proteklih godina budemo tužne da se u toj gužvi ljudi iz cijele BiH, osjećamo same bez svih onih sa kojima svakodnevno živimo. Šta god i kako god mislili, moramo reći da nas Sarajevo svake godine dočeka ‘raširenih ruku’, zar i sami to nismo mogli osjetiti 6. lipnja na dočeku Pape Franje,” pita se predsjednica Udruge Narcis Radica Lasić u razgovoru za portal Jabuka.tv

”Da bismo krenuli zajedno, pozivamo sve naše sugrađane, prijatelje, poznanike, sve dobre ljude koji žele učiniti nešto dobro, da dođu 5. rujna na most u Širokom Brijegu u 12.00 sati i registriraju se. Neka se prijave, upišu svoje ime i prezime i čekaju 3. listopad kad samo trebaju doći, obući majice koje će dobiti, sjesti u autobus, a sve ostalo, putovanje, druženje, dobru zabava, hranu i ono najvrijednije, a to je osjećaj da činite nešto dobro, dobijete za samo 7 KM koje dajete kao prilog za organiziranje besplatnih mamografskih pregleda i kupovinu malih paketića za svaku tek operiranu ženu”, ističe Lasić.

”Svi vi koji ne mogu ići sa nama, neka dođu na most 5. rujna u 12.00 sati, daju svoj prilog, druže se s nama i na kraju odu kući sa majicom koju ćemo mi nositi u Sarajevo i prekrasnim osjećajem da su nas učinili beskrajno sretnima”, zaključila je Radica Lasić u razgovoru za portal Jabuka.tv

Ne okrećite glavu, nego dođite na štand udruge Narcis u subotu u podne, kod križa u Širokom Brijegu! Ova bolest se ne događa nekome daleko i negdje daleko, nego je nažalost svakodnevna u našoj stvarnosti. Pokažimo im da nisu same!

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.