Rad na crno i siva ekonomija u BiH progutaju 10 milijardi KM

Borba protiv sive ekonomije treba biti jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine, zbog velikoga udjela takvih aktivnosti u gospodarstvu zemlje, navedeno je na okruglom stolu “Zajedno protiv sive ekonomije” koji je u ponedjeljak u Sarajevu organizirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Dekan Ekonomskoga fakulteta Kemal Kozarić rekao je da je udio sive ekonomije u BDP-u Bosne i Hercegovine oko 25 posto te da naša zemlja nije izuzetak kad je ta pojava u pitanju. Istaknuo je da se siva ekonomija najviše manifestira u angažiranju radne snage ‘na crno’, obavljanju ilegalnih novčanih transakcija te u ilegalnom prometu roba i usluga.

”Ako znamo da je BDP Bosne i Hercegovine 29 milijardi KM, onda gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju”, precizirao je Kozarić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da siva ekonomija negativno utječe na privlačenje stranih investicija i na konkurentnost Bosne i Hercegovine i njezine privrede. Naglasio je da je borba protiv sive ekonomije bitna i za integracije u Europsku uniju.

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula kazao je da je jedna od osnovnih zadaća te institucije upravo borba protiv sive ekonomije i svih oblika zloupotreba i neplaćanja. Naglasio je da je UNO ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH, kao i da je plaćanje poreza civilizacijsko dostignuće.

Cilj okrugloga stola bio je okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, akademske zajednice, kao i ekonomske eksperte, kako bi bio iniciran konstruktivan dijalog o temi zajedničke borbe protiv sive ekonomije te elaboriran značaj porezne politike kao izuzetno važnoga alata u tim nastojanjima.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.