Putovnice se čekaju duže od 30 dana, povećan broja zahtjeva – Jabuka.tv

Putovnice se čekaju duže od 30 dana, povećan broja zahtjeva

U prethodnom razdoblju znatno je povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava što je utjecalo na vrijeme isporuke izdavanja putovnica, tvrde iz IDDEEA-e. Građani su kazali kako čekaju i duže od 30 dana koliko je predviđeno zakonski.

Iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kazali su za Klix.ba kako putem svog sustava kontinuirano prate cjelokupni postupak izrade putne isprave, i u slučaju eventualnih komplikacija pravovremeno poduzimaju relevantne aktivnosti.

Ističu da se u narednom razdoblju očekuje se stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava. “Ovome treba dodati i činjenicu da je čitav postupak izrade putnih isprava jako kompleksan tj. odvija se u nekoliko faza i uključuje pored Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i druge nadležne organe u BiH koji vrše obradu zahtjeva za izdavanje putnih isprava (županijska ministarstva unutarnjih poslova u Federaciji BiH, ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske i Javni registar Brčko Distrikta BiH), kao i izabranu tvrtku tj. isporučitelja knjižica za putovnice.

U narednom vremenu očekuje se stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava”, kazao je Branimir Gojković iz IDDEEA-e. Prema Zakonu o putnim ispravama BiH, zahtjev za izdavanje putne isprave nadležni organ dužan je riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva osim kod rješavanje zahtjeva za izdavanje putnih isprava koji su podneseni diplomatskim ili konzularnim predstavništvima BiH, u kojem slučaju je rok za rješavanje zahtjeva 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.