Putin: Ukrajinska državnost mogla bi doživjeti nepopravljiv udarac

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi državnost Ukrajine mogla pretrpjeti “nepopravljiv udarac” ako se nastavi obrazac rata, a Rusija nikada neće biti primorana odustati od postignuća koje je ostvarila.

Putin je dao svoje televizijske komentare dan nakon što je Švicarska pristala biti domaćin globalnog summita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Putin je odbacio “takozvane mirovne formule” o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini i ono što je nazvao “prohibitivnim zahtjevima” koje one podrazumijevaju.

Pa, ako ne želite (pregovarati), onda nemojte, – rekao je ruski čelnik.

Sada je sasvim očigledno, ne samo da je kontraofanziva (Ukrajine) propala, nego je inicijativa u potpunosti u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se tako nastavi, ukrajinska državnost može pretrpjeti nepopravljiv, vrlo ozbiljan udarac – kazao je.

Putinove izjave o tijeku rata postale su sve samouvjerenije i agresivnije u posljednjih nekoliko mjeseci, s neuspjehom ukrajinske kontraofanzive da donese bilo kakve značajne dobitke protiv dobro utvrđenih ruskih snaga.

Rusija trenutno kontrolira 17,5 posto teritorija Ukrajine.

Putin je kazao da je razgovor o pregovorima pokušaj da nas motivira da napustimo dobitke koje smo ostvarili u proteklih godinu i po dana. To je, međutim, nemoguće. Svi uviđaju da je to nemoguće.

Mirovna formula koju je iznio Zelenski poziva, između ostalog, na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, prekid neprijateljstava i povlačenje ruskih vojnika.

Rusija tvrdi da bi svaki pregovori morali uzeti u obzir “novu realnost” koju stvaraju njene snage na terenu, prenosi Reuters.​

(Fena)

6 komentara

  • UNO, UN, WHO , EU, WEF, GAVI, WWF, IWF, NATO rade za milijardere iz SAD, koji su kao ubilacki kartel postavili tamo vladu, a WEF u Kanadi, Australi i Novom Zelandu, Europi, pogotovo u drzavama clanicama EUa. To triba svatko znati. Tko misli da nije tako, tesko je u zabludi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.