Putin: Sve ide po planu, a Ukrajinci se koriste civilima kao živim štitom

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da ruska vojna operacija u Ukrajini ide po planu.

Želim reći da se specijalna vojna operacija odvija točno po rasporedu. Po planu. Sve postavljene zadaće uspješno su izvršene, rekao je Putin na državnoj televiziji.

Njegova izjava u suprotnosti je s procjenama vojnih analitičara i obavještajaca zapadnih zemalja koji navode da ruska vojska ima goleme organizacijske, taktičke i logističke probleme i uz to nailazi na žestok ukrajinski otpor.

Ruski je predsjednik ruske vojnike opisao kao hrabre i prave heroje.

Uspjeh ruske vojske u Ukrajini primjer je heroizma, rekao je Putin.

Istaknuo je da su Ukrajinci i Rusi “jedan narod”, ali Ukrajincima “se prijeti i ispire im se mozak”.

Ruski je predsjednik iznio niz optužbi protiv ukrajinskih snaga koje nije potkrijepio dokazima, uključujući da muče i ubijaju ruske ratne zarobljenike i koriste se civilima kao živim štitom.

Stotine stranaca pokušava otići s ukrajinskog teritorija, ali ih drže i ne mogu otići, rekao je Putin i ustvrdio da ruski vojnici organiziraju humanitarne koridore za civile što je u kontradikciji s onime što kažu iz Ukrajine.

Ustvrdio je da se ruska vojska bori za miran život stanovnika Donbasa, “demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine” kako bi se uklonila prijetnja s ruskih granica “koju Zapad kreira već godinama”.

UN upozorava: Nuklearna prijetnja nadvila se nad čovječanstvom

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.