“Putem spasa” obilježit će se Dan branitelja Grada Mostara

Tijekom okupacije Mostara u vremenu od jeseni 1991. pa sve do oslobođenja grada u operaciji ‘Lipanjske zore’ 1992. godine, a posebno od 3. travnja 1992. kada je grad u potpunosti blokiran i kada je započelo granatiranje, odvođenje nesrpskog stanovništva u logore, progon stanovništva i paljenje čitavih naselja.

U tom razdoblju jedina komunikacija kojom se moglo ući i izići iz grada je “put spasa.”

Put je vodio iz prigradskog naselja Cim preko Goranaca i dalje prema slobodnom teritoriju. Svi ostali ulazi i izlazi u grad bili su pod kontrolom okupatora ili su bili izravno izloženi topničkoj i pješačkoj paljbi.

I sam “put spasa” bio je pod svakodnevnom paljbom neprijateljskog topništva, tenkovske paljbe s brda Hum te paljbe haubica 155mm s platoa Podveležja. Procjena je da je tijekom travnja, svibnja i lipnja 1992. godine na dio “puta spasa” ispaljeno preko 5000 granata raznih kalibara što je i danas vidljivo.

U takvim uvjetima i pod stalnom paljbom svakodnevno se vršila evakuacija ranjenih, bolesnih, starih, žena i djece.

Također, pošteđeni nisu bili ni konvoji humanitarne pomoći i medicinske opreme. Konvoji su se organizirali uglavnom pod okriljem noći i bez ikakve signalizacije što je samo po sebi predstavljalo veliku opasnost i rizik i dovodilo do stradavanja.

Važnost “puta spasa” za Mostar i njegove građane je iznimna jer je činio razliku između potpunog okruženja i davao je nadu braniteljima i omogućio da se grad obrani.

Stoga je od iznimne važnosti da se prigodno obilježi i naglasi značaj generacijama koje dolaze. U sklopu obilježavanja Dana branitelja HVO Mostar 7. svibnja kada je prije 32 godine na Pologu zaustavljena kolona od preko 100 tenkova JNA bit će upriličena i biciklistička karavana kojom će se na prigodan način evocirati uspomene i ukazati na važnost “puta spasa” za Mostar i njegove građane tijekom okupacije grada od strane JNA i rezervista 1991. i 1992 godine.

Polazak biciklističke karavane je 7. svibnja u 7:00 sati s Trga hrvatskih velikana u Mostaru, a planirani dolazak kod spomenika u Pologu je u 10:00 sati gdje će se upriličiti prigodan program evociranja uspomena na zaustavljanje tenkova. Pozivamo sve da se pridruže karavani, navodi se u dopisu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.