Punite mobitel tijekom noći? Pročitajte zašto to ne biste trebali raditi

Većina vlasnika mobitela ima naviku puniti ih tijekom noći. No, to nije dobro, tvrdi profesor s Cambridgea David MacKay.

Prvo stoga jer se mobitel napuni kroz nekoliko sati, a punjač ostaje uključen cijelu noć. Nekima je pak ‘uštekan’ non-stop.

Profesor tvrdi da, ako ga isključujemo iz struje kada ne punimo mobitel, tijekom jedne godine možemo uštedjeti energiju.

Studija je pokazala da punjač dok je u struji troši 0,26 watta. Kada je mobitel priključen na punjač prosječna potrošnja struje iznosila je 3,68 watti. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 watta. Što znači da se toliko troši tijekom noći, bespotrebno, piše Phonearena.

Osim toga, tvrdi MacKay, za bateriju mobitela nije dobro da bude na punjaču nakon što je 100 posto napunjena jer će to skratiti njezin životni vijek, odnosno brže će se prazniti. Osobito se to odnosi na litij-ionske baterije koje ima većina smartphonea.

Pametni telefoni, naime, pogotovo ne bi smjeli biti na 100-postotnom punjenju kroz dugo vrijeme. Stručnjaci kažu kako je, za što duži vijek trajanja baterije mobitela, najbolje puniti ga kraće po nekoliko puta.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.