Puljić: Primjeri više govore od svake izgovorene riječi

U prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u subotu su održali treće zasjedanje na kojemu su raspravljali o dijelu Radnog dokumenta kojega je pripravilo religiozno-pedagoško povjerenstvo.

Susret je, kao i prethoda dva, započeo molitvom Srednjeg časa koju je predmolio fra Stipo Alandžak, voditelj spomenutog stručnog povjerenstva, a nakon toga riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je u svom govoru zahvalio svima koji su ozbiljno prihvatili svoju ulogu i sudjelovanje na Sinodi.

Svaki kršćanin je odgojitelj u vjeri. Ne toliko zbog onoga što govori, nego zbog onoga što živi. Primjeri više govore od svake izgovorene riječi. Svatko od nas zrači onim duhom što u sebi nosi i iz čega živi, kazao je Puljić.

Istaknuo je kako je prva škola vjere obitelj te ukazao na važnost očuvanja obiteljskih vrijednosti i važnost priprave mladića i djevojaka prije sklapanja braka. Poželio je svima blagoslovljen i plodonosan rad.

Članovi religiozno-pedagoškog povjerenstva predstavili su dio Radnog dokumenta kojega su pripravili. Taj dio dokumenta sastoji se, osim uvoda, od osam cjelina te su obrađene teme poput: Obitelji i odgoja djece u vjeri, Župna kateheza-sadašnje stanje i novi putovi, Školski vjeronauk, Priprava za brak, Praćenje mladih obitelji i bračnih zajednica, Podrška i pomoć roditeljima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, Odgoj za skrb starih i nemoćnih osoba te Odgojno-obrazovna djelatnost Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Skupštine te će njihove prijedloge razmatrati članovi religiozno-pedagoškog povjerenstva kada budu radili završni dokument, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

(www.jabuka.tv | Foto: Vrhbosanska nadbiskupija)12 komentara

  • Ovaj lik samo blaa blaaa blaaa.A šta si to kardinale učinio za nas,za Hr puk u BiH.Jedno veliko nista jer nisi nikad imao petlje lupit sakom od stol.Koliko je samo atentata na Hrvate bilo od rata na ovamo od Leutara,Kafadara,Anđelića i mnogih drugih a ti i takvi obavite obred sprovoda i gotovo.Nisi se nikad ni u primisli htio zamjerit Sarajevu koji gotovo da je istrijebio Hrvate a samo zbog j…. nekretnina.Eto ti sobe,zidovi,slike ,freske ali si bez naroda nula.Zapravo ti si nula svakako.

    • On nema nikakvu obvezu prema “Hr puku u BiH”, ili bilo gdje. Katolička crkva nije nacionalna u naravi. Na žalost, niti oni koji se smatraju katolicima često ne razumiju tu odvojenost crkve od države i od nacije, od dnevne politike, pa forsiraju kler u tom pravcu, nerijetko ga preko mjere optužuju i prave razne smicalice, a s druge strane i sam kler opterećen svojim unutarnjim krizama i problemima (a masa ih se ‘zaredi’ kao klasični ‘uhljeb’, iz pogrešna shvatanja i nakane) povodi se za (svojim) “narodom” i ide linijom manjeg otpora, koketira odnosno “bludi” naime sa svjetovnim, sa vlašću, politikom, i kardinalno kiksa. Tako se upravo izrodila “Crkva u Hrvata” kao dakle nekakav hibrid svetosavlja i cionizma u suštini.

  • Draga popadijo i sinodska bratijo tzv. “Crkve u Hrvata”,
    obitelj je najobičnije srodstvo, rodbina. Napose to nije nekakva idlična zajednica, kao ona prikazivana s facebooka, instagrama, ona sa reklama, i lijepim željama, već nerijetko nemilosrdno sebična, sklona kriminalu i korupciji, kumovanjima, pogodovanju, ortačenju itd., a nerijetko i smrtno neprijateljska u suštini, nekada i živi teror opterećen preljubima, alkoholom, fizičkim nasiljem, zlostavljanjima, ovisnostima svake i najgore vrste itd.; nije to dakle nekakva postulirana, teološka ‘prva škola vjere’, što onako baš lijepo i uzvišeno zvuči, već jedna prilično surova i nemilosrdna realnost, datost, kao i svaka druga, a niti je to, naime, pogotovu nekakav “preslik, imitacija odnosa” unutar tzv. “Sv. Trojstva”. Ta tzv. teologija tijela je promašaj i očit fijasko skupa sa poljskom, crkvenom teologijom toga vremena koja je kao takva korištena u ovozemaljske političke svrhe, gdje danas isplivavaju ondašnji kosturi. Ne tovarite dakle prevelike terete, u koje ste se sami spetljali, sada na pleća drugima. Pratite dobro što govori i radi crkveno vodstvo, jer je poprilično pronicljivo i razborito, umjesto što možda glumite uzoritost i velikaštvo, snobove, i nerijetko veće katolike od pape. Ljubav, po pitanju dakle obitelji i braka (koji je ništa drugo do li legitiman blud), je vezana direktno uz želudac i uz osnovno ljudsko dostojanstvo koje je urušeno, kao i tradicionalna i svaka obitelj, zbog preočite globalne socijalne nepravde i nejednakosti, divljeg i svakog kapitalističkog, potrošačkog društva i sustava, i nema tu neke duboke mistike, otajstava i filozofije. A vi slobodno nastavite u iluziji, lovorikama i prošlim vremenima, dumajte i umujte, promišljajte, pratite i zaključujte, ali nećete daleko stići izričito s tom konzervativnom, propalom, teologijom tzv. tijela, i tim nekakvim “imitacijama teoloških odnosa ljubavi”, koje su ništa drugo do li “muko moja pređi na drugog” filozofija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.