Psihologinja ima poruku za one koji ne vjeruju u koronu

Psihologinja s Filozofskog fakulteta u Hrvatskoj koja je radila istraživanje utjecaja pandemije na ljude, prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, za Dnevnik Nove TV kazala je da je ovo sve prvo izgledalo kao kratkotrajni stres s kojim ćemo se pojačanim psihičkim mehanizmima suočavanja lako suočiti.

Međutim, ovo je prešlo u kroničan stres koji traje već osam mjeseci. Vjerojatno se kod nekih ljudi uz anksioznost javljaju postupno i određeni depresivni elementi jer se osjećaju nemoćno pred epidemijom, rekla je Kuterovac Jagodić.

Imamo tri skupine ljudi. Većina ih se zabrinjava, zabrinjava ih ovaj svakodnevni porast zaraženih, teško oboljelih i preminulih građana, pa se nastoje pridržavati svih mogućih mjera i na neki način održavati normalan život, dodala je.

Navodi da imamo i one koji su jako prestrašeni pa su se povukli.

Imamo i treće, koji u ovoj situaciji negiraju ozbiljnost situacije, poriču potrebu da se koriste zaštitna sredstva i tako otežavaju svima drugima suočavanje s ovom situacijom, objasnila je Kuterovac Jagodić.

Mislim da je potrebno nekako se zamisliti, trebaju se zapitati kako je u tuđoj koži. Neka se zapitaju kako bi bilo provesti više noći, ne na koncertu ili na sportskoj priredbi, nego bolestan u Areni. Nije dobro ljude plašiti, ali treba shvatiti da se malim mjerama može ubrzo kapitalizirati naš trud, objasnila je Kuterovac Jagodić.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.