PSBiH: Prekinuta sjednica zbog rasprave o trošarinama na gorivo

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je u četvrtak 5. srpnja tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama kojim se predviđa ukidanje trošarina na gorivo u visini od 18 feninga po litru, a njezin nastavak predviđen je za 26. srpnja.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bosić prekinuo je zasjedanje nakon verbalnoga sukoba između šefa Kluba HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i zastupnice DF-a Maje Gasal Vražalice.

Prethodno su zastupnici Zastupničkog doma prihvatili zahtjev Kluba zastupnika SDS-a za razmatranje po hitnom postupku zakona za ukidanje trošarina na gorivo u visini od 18 feninga po litru.

Za hitnu proceduru glasalo je 17 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih nije bilo.

Šef Kluba SNSD-a Staša Košarac istaknuo je tijekom rasprave da je riječ o “predstavi za javnost”, podsjećajući da je za donošenje ovakvog zakona potrebno mišljenje Upravnog odbora (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, te da je, u slučaju ako bude izglasan Zakon, onemogućeno da predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH iznesu svoj stav o ovom pitanju.

Nemamo mišljenje UO UNO, Vijeća ministara i pravimo predstavu za javnost. Možda je došlo do povećanja cijena, ali misle li oni koji misle da imaju većinu, da mogu osigurati provođenje ovoga zakona? Ne želim ulaziti u to što će biti na Domu naroda, rekao je Košarac, napominjući da bi izmjena zakona predstavljala prijenos nadležnosti.

Šefica Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević je tijekom rasprave ukazala na činjenicu da je na računu 220 milijuna KM koji se ne koriste za izgradnju cesta jer nema dogovora o njihovoj raspodjeli.

Postoji i drugi model izgradnje. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je koncesiju Kinezima za izgradnju autoceste Banja Luka – Novi Grad. I mi to podržavamo, što pokazuje da možemo graditi autoceste i bez nameta građanima, rekla je Pandurević i zahvalila poslanicima što su odlučili da o izmjeni Zakona o trošarinama raspravljaju po hitnom postupku.

Ona je upitala zašto nitko od distributera nafte ne reagira kada na svjetskom tržištu dođe do pada cijene nafte.

Zastupnica HDZ-a 1990 Dijana Zelenika istaknula je tijekom rasprave da je očekivala da će sredstvima prikupljenim od trošarina biti građena cestovna infrastruktura. Ona je naglasila kako će podržati izmjene Zakona o trošarinama BiH s obzirom na to da nije napravljen nijedan kilometar autoceste, a da su istodobno troškovi života porasli.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović istaknuo je da postoji opća suglasnost da su svi prevareni kada je riječ o Zakonu o trošarinama.

Ismijavani su svi koji su tvrdili da će doći do većih poskupljenja. Danas je jasno da su cijene nafte i naftnih derivata porasle više nego što je tada kazano. Možemo reći da smo bili u pravu, ali nam to nije satisfakcija, kazao je Magazinović.

On smatra da izmjene zakona treba podržati jer se na taj način pokazuje odgovornost parlamenta, ali je to i svojevrsno priznanje da je došlo do greške.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović kaže da postoji niz pitanja na koja netko treba dati odgovor, te da su trošarine podignute zbog straha i poltronstva prema međunarodnoj zajednici, a nije izgrađen ni kilometar makadamskog puta.

Svakako ću podržati donošenje izmjena ovog zakona, dodao je Ahmetović.

Zastupnik SBB-a Mirsad Isaković istaknuo je kako povećanje trošarina nije imalo veze sa povećanjem troškova života, a Senad Šepić iz Nezavisnog bloka mu je replicirao, navodeći da sve ima veze.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović rekao je kako će podržati svako poboljšanje, uključujući i izmjene Zakona o trošarinama.

Moramo govoriti o cijenama. Na tržištu je pala cijena kave, a kod nas je poskupila. Cijene prijevoza su porasle u prosjeku 30 posto, a trošarine su povećane 15 pfeninga. Moramo pomoći građanima BiH, jer to utječe na kupovnu moć, rekao je Backović.

Zastupnik NDP-a Momčilo Novaković smatra kako ovaj zakon neće dobiti podršku u Domu naroda, prenosi Klix.ba.

U obrazloženju zahtjeva, Klub SDS-a navodi kako je osnovni razlog zbog kojeg se traži hitna procedura usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama ogromno poskupljenje cijene goriva koje je izazvalo valove poskupljenja životnih i drugih namirnica, loše usvojeno zakonsko rješenje koje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava i činjenica da posljednje izmjene zakona nisu opravdale postojanje u praksi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.