Pržena i masna hrana može povećati šanse za depresiju i anksioznost

Svi znamo da nam masna i prerađena hrana ne čini dobro, a nedavno je istraživački tim iz Hangzhoua u Kini otkrio i da njena česta konzumacija; posebice konzumacija prženih krumpirića; rizik za obolijevanje od anksioznosti povećava za 12, a od depresije za sedam posto.

Veza između depresije i anksioznosti i pržene hrane najizraženija je među mladima, a posebno mladim muškarcima, objasnili su istraživači u časopisu PNAS, a kažu i kako ovi rezultati otvaraju i put prema mogućnosti smanjenja konzumacije pržene hrane u korist mentalnog zdravlja. časopisu PNAS.

Studija je tijekom 11,3 godina proučavala 140.728 ljudi, a nakon isključivanja sudionika kojima je depresija dijagnosticirana unutar prve dvije godine, kod onih koji su često konzumirali prženu hranu zabilježeno je 8.294 slučajeva anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije.

Najgorima su se tako pokazali prženi krumpirići, za koje je utvrđeno da na psihu utječu više nego npr. bijelo pohano meso.

Studija je također otkrila da su sudionici koji redovito u danu konzumiraju više od jedne porcije pržene hrane najčešće mlađi muškarci, rekao je osnivač True Health Initiative.dr. David Katz koji u njoj nije sudjelovao.

Možemo pretpostaviti da ta hrana povećava šansu za oboljenje od depresije, no možemo krenuti i u suprotnom smjeru; pa reći da se depresivni ljudi s anksioznošću češće okreću masnoj i prženoj ‘hrani za utjehu’.

Oni s prikrivenim simptomima tjeskobe i depresije mogli bi se isto tako okrenuti utješnoj hrani kao načinu samoliječenja, dodao je, no za sada je, kaže, sigurno da loša i nezdrava hrana mogu pogoršati raspoloženje i stanje mentalnog zdravlja općenito.

Razlog je, tvrdi, akrilamid, kemikalija koja nastaje tijekom procesa prženja, a koja je, čini se, kriva za veći porast tjeskobe i depresije.

U zasebnom su radu istraživači to pokazali s ribom zebricom koju su na dulje vrijeme izložili spomenutoj kemikaliji, a otkrili su da je ta izloženost uzrokovala da više boravi u tamnim zonama unutar akvarija, što je kod riba uobičajeni znak veće anksioznosti.

Izložene su zebrice pokazale i smanjenu sposobnost istraživanja svojih akvarija i druženja jer nisu plivale blizu drugih zebrica, iako je poznato da svoja jata formiraju samo s pripadnicima iste vrste.

Zebrice su odabrane jer se već znalo da su osjetljive na toksičnost akrilamida i jer su njihovi bihevioralni odgovori na anksioznost uspostavljeni i dosljedni, rekao je Katz.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.