Prvo Josipović, sada Dnevno i Advance: Novi lažni citat pape Franje

Još jedan lažni citat pape Franje pojavio se na hrvatskom internetu, a pojedini mediji navode ga kao autentičan i grade čitave analize na njemu.

Pisali smo već o tome kako je bivši predsjednik RH Ivo Josipović na svom Facebook profilu objavio lažni citat pape Franje, o čemu možete pročitati OVDJE. U međuvremenu, još jedan lažni citat pape Franje pojavio se na hrvatskom internetu, a pojedini mediji navode ga kao autentičan i grade čitave analize na njemu.

Prvo je stranica Advance.hr u svom komentaru Papina posjeta Sarajevu napisala kako “papa Franjo ima univerzalan pogled na svijet, što se najbolje vidjelo”, piše taj portal, “krajem svibnja ove godine kada je katolički poglavar pred vjernicima u Rimu održao izlaganje u vezi vjerske tolerancije. Tijekom svog jednosatnog govora, rimski biskup je rekao kako su Kuran i duhovna učenja sadržana u njemu jednako vrijedna kao i Biblija”. Advance.hr potom citira Papu:

“Krist, Muhamed, Jahve, Alah, Bog. To su sve imena koja se upotrebljavaju diljem svijeta kako bi se opisao jedan te isti entitet. Stoljećima se bespotrebno prolijevala krv zbog želje za odvajanjem naših vjera. Međutim, postojanje jednog Boga treba biti koncept koji nas ujedinjuje kao ljude, kao nacije, kao jedan svijet povezan vjerom. Zajedno možemo pridonijeti još neviđenom dobu svjetskog mira, a sve što je potrebno kako bi se postiglo takvo stanje jest međusobno poštovanje prema drugoj vjeri. Jer svi smo djeca Božja, bez obzira na ime koje biramo da bismo Njega označili. Možemo postići čudesne stvari u svijetu približavanjem naših vjera, a upravo sad je vrijeme za takav pokret. Mi više ne smijemo ubijati našeg susjeda zbog određenih razlika u odnosu prema Bogu.”

Samo nekoliko dana nakon toga potpuno isti citat pojavio se u tekstu Nikice Govića, glavnog i odgovornog urednika tjednika 7Dnevno. U tekstu naslovljenom “Papa ni riječi o položaju Hrvata i podijeljenoj Crkvi u BiH” Gović elaborira glavne poruke izrečene tijekom Papina posjeta, a ovaj citat navodi kao programatski, onaj koji je dao “platformu” Papinu posjetu Sarajevu.

Problem je, međutim u tome što ovaj citat koji Gović navodi kao “platformu” Papina posjeta, te svoju novinarsku analizu nastavlja iz premisa koje su njim definirane – izmišljen.

To je “citat” kojeg je svojedobno objavila američka stranica National Report. Riječ je o još jednoj od sve brojnijih stranica koje objavljuju izmišljene vijesti, ali na takav način da “zagolicaju” maštu onih koji o određenim temama imaju predrasude ili nisu dovoljno informirani. Možda je u tom smislu i uspješan, ali citat je potpuna izmišljotina.

Navedeni citat samo na momente izgleda suglasan s dosadašnjim Papinim porukama i pozivima na poštivanje drugog i drugačijeg, ali svakom upućenijem je jasno da poglavar Katoličke Crkve ne može reći da su “Krist, Muhamed, Jahve, Alah, Bog imena koja se upotrebljavaju diljem svijeta kako bi se opisao jedan te isti entitet”. U stvari to ne može reći nitko upućeniji u religiju – riječ je o tvrdnji spornoj ne samo s katoličkog stanovišta, jer to da muslimani smatraju Muhameda bogom uvreda je i za njih i teško je zamisliti da bi bilo tko mogao to izjaviti, a kamoli Papa. Isto tako kao što ne bi mogao izjaviti da su “Kuran i duhovna učenja sadržana u njemu jednako vrijedni kao i Biblija”. Ili zagovarati ideju “svjetskog pokreta” temeljenog na “približavanju vjera”.

Kako bilo, “citiranje” pape Franje očito postaje sve opasniji zadatak koji zahtijeva strogu provjeru izvora i mudrost, što posebice važi za medije koji pretendiraju na ozbiljne analize djelovanja pape Franje.

(Goran Andrijanić | Bitno.net)

1 komentar

  • Nažalost, kolko sam ja pratio prilikom papina dolaska i brojnih razgovora sa ljudima svih svjetonazora i političkih uvjerenja, nisam baš primjetio da je papa Franjo izrijekom spomenuo Hrvate u BiH, i njihov trenutan status-tj.položaj.
    Možda mi je to čak i promaklo, ne dvojim baš da sam mogao čuti svaku njegovu riječ, ali opet kažem kolko sam uspio uhvatiti,nisam primjetio ni to da je pro forma ,barem spomenuo položaj i brojnost Hrvata sada u odnosu na početak devedesetih. Pozitivno je to što je stalno spominjao kršćane i muslimane , i suživot jednih s drugima ili suživot obojih skupa, zajedno. Međutim ,opet nisam primjetio da se doslovce jezično izrijekom spominjao Hrvata NJIHOVA PREPOLOVLJENA BROJA ZADNJIH DVADESET PET GODINA.
    Ispade da je Europski Jeruzalem , to jest Sarajevo,ona zbiljska potreba srca koja ga je dovela u BiH…dOK Je sva sila visokih crkvenih predstojnika zadnjih godina otvoreno izražavala zabrinutost za sudbinu Hrvata ,ovde se uglavnom govorilo o domoljublju na nebeskoj “RAZINI”.
    Pozivalo se mlade da se uključe u molitve za dobrobit domovine i države prava i pravde ,kao i solidarnosti i brige za sve ljude..sve je to u redu ,ali eto ipak se moralo spomenuti političko stanje Hrvata koje nije lišeno ovozemnih briga usprkos suptilnim teološkim pitanjma i dobro fundiranih disertacija.
    Papa u Sarajevo-papa iz Sarajeva, čini se da se status Hrvata u ničem bitnom ne će barem sad -zasad značajno mijenjati.

Komentiraj: