Prvi rezultati: 90% Katalonaca za neovisnost, oko 800 ozlijeđenih zbog referenduma

Vlada Katalonije objavila je preliminarne rezultate referenduma u Kataloniji, prenosi Associated Press.

Prema njima, 90 posto osoba koje su glasale na referendumu glasale su “za” neovisnost.

Kako je objavila vlada Katalonije na svojem Twitter profilu, od 2.262,424 listića koje španjolska vlada nije zaplijenila, njih 2.020,144 bilo je za neovisnost.

176,566 glasova bilo je protiv, dok je 45.586 listića bilo prazno. Nevažećih je bilo 20.129 listića.

Ministar vanjskih poslova, Raul Romeva, obratio se Europskoj uniji od koje očekuje odgovor. “Europa mora izabrati između sramote i dostojanstva. Očekujemo odgovor”, poručio je.

Rat na ulicama

Cijeli dan na ulicama diljem Katalonije traje pravi rat između španjolske policije i brojnih Katalonaca koji su željeli pristupiti referendumu. Milijuni stanovnika Katalonije, unatoč sudskoj zabrani referenduma, željeli su glasati. A policija ih je u tome pokušavala spriječiti. Kao rezultat toga je ostalo oko 800 ozlijeđenih, među kojima i 12 policajaca.

Tijekom noći javnosti se obratio katalonski predsjednik Carlesa Puigdemont koji je poručio kako su Katalonci zaslužili neovisnost u obliku republike. Oko 5,3 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na ovom povijesnom referendumu koji će ostati zapamćen po policijskom nasilju protiv građana Katalonije, piše Index.hr.

Tako se Španjolska suočila s najvećom krizom u svojoj 42-godišnjoj demokratskoj povijesti jer katalonske vlasti nisu odustale od referenduma unatoč zabrani španjolskoga ustavnog suda i prijetnjama policijskom represijom.

Sam rezultat referenduma ne iznenađuje jer se pretpostavljalo da će na njega izaći isključivo pobornici neovisnosti, a da će protivnici katalonske neovisnosti, zbog činjenice što je referendum nelegalan, ostati kod kuće.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Šta sad hoće ti Katolonci?U Španjolskom građanskom ratu borili su se na strani ortodoksnih komunista i boljševika protiv panjolskog naroda na čelu s generalom Frankom. Poznato je da su svi komunistički .naročito srpski krvoloci i masovne ubojice koji su kasnije bili titovi generali i ministri zanat ubijanja ispekli upravo u španjolskom građanskom ratu. Kao komunistički borci iz raznih zemalja istočne Europe osnovali su tzv. internacionalne mješovite brigade sastavljene od tvrdih ubojica i ljudskog ološa koji su išli u Španjolsku ubijati njihov narod i vojnike. Poznato je da su tom trogodišnjem ratu 1936-1939 g. na strani boljševika i komunističke republike komunisti iz bivše yugoslavijei nekih istočnih zemalja ,porušili preko 400 stotine katoličkih crkvi i samostana ,pritom ubivši skoro dvije tisuće redovnika, svećenika i časnih sestra. Ti komunistički zločinci su trogodišnjizanat ubijanja ispekli u Španjolskoj a potom su isti ubilački recept primjenili na Hrvate u dr. sv. ratu.
  Ubijanje koje su usavršili u Španjolskoj ,koristili su uNDH.ubijajući hrvatski narod i vojnike NDH,na svakom mjestu.
  Poznato je da su čuveni titini generali iministri Poput Vladimira ROLOVIĆA8kojeg je opravdano smaknuo Miro Barešić)bili masovni ubojice iz Š.gr.rata .Rolović i Vaso Miskin Crni su po španjolskim pravosuđu osumnjičeni za masovna ubojstva više stoitina španjolskih civila u ratu 1936-1939.
  Oni su bili na crnoj listi ubojica koji su debelo okrvarili ruke u š.gr.ratu.
  Tito ih je za nagradu nakon rata stavio na visoke položaje u državi jer su se u dr. sv.ratu na području cijeleNDH., iskazali kao masovne ubojice Hrvata i Muslimana.
  Upravo zahvaljujući generalu Franku i španjolskim katoličkim domoljubima, velik broj Hrvata nakon dr.sv.rata ,civila i vojnika našao je spas od titova noža i titovih ubojica u katoličkoj Španjolskoj.
  Hrvati do kraja moraju biti zahvalni španjolskom narodu što im je pružio utočište kada nigdje osim nje, u Europi za njih nije bilo mjesta i kada su ih progonili komunisti i četnici prerušeni u boljševike ,kao zvijeri.
  Španjolska kao katolička država i kraljevska monarhija i dan -danas je trn u oku europskoj đavolskoj masoneriji, koja se nikad nije pomirila s tim da je Španjolska ustavna monarhija s Kraljem koji uvijek ima povijesno dobre odnose sa Svetom Stolicom i Vatikanom.
  Upravo tu treba tražiti razloge ovog odcijepljenja Katalunje i očekivanih nereda i kaosa koji je zlokobno pogodio Španjolski narod ovih dana.

  • Vjerojatno si u pravu za sve ali od cega vakat od toga i vrime sto bi rekli.. podrzavam samostalnost Katalonije jer smo u identicnoj situaciji kao oni.. stoga sretno Kataloniji danas a jos sretnije i prije svega mirnije zelje za nasu Herceg-Bosnu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.