Prvi Rafale s hrvatskim oznakama poletio iz baze u Francuskoj

Prvi Dassault Rafale B s hrvatskim oznakama poletio je iz baze Saint-Dizier u Francuskoj.

Podsjetimo, 2021. godine potpisan je ugovor o nabavi desetak Rafalea iz zaliha francuskog ratnog zrakoplovstva kako bi se zamijenili hrvatski Mikoyan MiG-21 zrakoplovi iz sovjetske ere.

Hrvatski vojni piloti dobit će 10 primjeraka C s jednim sjedalom i dva B modela.

U Saint-Dizieru je 14. rujna fotografiran dvosjed 701 koji nosi hrvatske oznake, uključujući dvobojni sivi rep. Fotografije je objavio Flight Global.

Hrvatski rabljeni zrakoplovi stari su oko 14 godina, ali imaju preostali radni vijek konstrukcije od otprilike 3.800 sati leta svaki.

Prva grupa od 12 pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je obuku za upravljanje tim tipom u Saint-Dizieru ranije ove godine. Francuska će osigurati obuku za oko 80 članova hrvatskog tima u razdoblju od otprilike 18 mjeseci.

Prve isporuke zrakoplova očekuju se krajem ove godine, s tim da bi osam Rafala trebalo stići u Hrvatsku tijekom 2024., a ostatak bi trebao uslijediti početkom 2025.

Hrvatska će slijediti francusko ratno zrakoplovstvo i mornaricu, plus druge međunarodne kupce Egipat, Grčku, Indiju i Katar u postavljanju lovaca francuske proizvodnje.

Indonezija i Ujedinjeni Arapski Emirati također su potpisali ugovore o nabavi tog tipa vojnih zrakoplova.

(www.jabuka.tv / Foto:Alex van Noije/Runway )

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.