Prvi pokop fetusa

Na mostarskom groblju u naselju Raštani ispraćen je Svetozar, plod star svega dva mjeseca i dug tri centimentra.

Prvi do jučer u svijetu zabilježeni slučaj dostojanstvenog pokopa fetusa, najmanjeg ljudskog ploda, dogodio se u srcu Hercegovine. Točno u podne, uz zvuke flaute Schubertove “Ave Maria” na mostarskom groblju u naselju Raštani ispraćen je Svetozar, plod star svega dva mjeseca i dug tri centimetra, a koji samo zahvaljujući humanim roditeljima nije završio na medicinskom otpadu kao što je to, nažalost, uobičajena praksa u čitavom svijetu.

Iako im je naprasno prekinuta radost jednog silno željenog života, ne tako davno vjenčani bračni par nije dopustio da plod njihove ljubavi tek tako ode u zaborav. Poslije 8-tjednog zametka u majčinom trbuhu, Svetozar je bio na pragu trudnoće kada se pojavljuju jedinstveni otisci prstiju koji ostaju nepromijenjeni do smrti, kada se već pomiče glavica, sisa prst, otvaraju i zatvaraju usta, razvija dišni sustav te naizmjenično spava i budi se. No, kako je župnik rekao na ispraćaju, njemu je ostao samo najneviniji vječni san.

Nakon dva mjeseca od začeća, otišla sam kod liječnika i na ultrazvuku vidjela svoje najmilije. Sve je bilo u najboljem redu da bi već sutra ostala bez njega. To se dogodilo 1. listopada. U bolnici sam pitala što će se dogoditi s mojim fetusom. Rekli su mi da prvo treba biti poslan na Odjel patologije kako bi se pokušao utvrditi uzrok smrti, a onda… Ni nakon tri tjedna se nije uspjelo utvrditi. Tražila sam i dobila njihovu dozvolu da preuzmem plod, a svećenici su priskočili u pomoć i za sve roditelje koji dožive istu sudbinu darovali Caritasovu grobnicu. Ako to odrasli požele, u njoj će se ubuduće moći dostojanstveno pokopati svi koji nikada neće ugledati svjetlo dana. Zajedno će počivati-tužno nam kaže majka, koja neumorno nastoji, zajedno s ostalima koji su također doživjeli istovjetno bolno iskustvo, da se konačno prestane s dosadašnjom praksom odbacivanja i spaljivanja fetusa. Kako su nam potvrdili na ovom odjelu, u Hercegovini se to čini na mostarskom otpadu u Vihovićima.

Inače, pobačeni fetusi smatraju se bolničkim otpadom i slijedom toga uništavalo ih se  kao organski otpad. Mi znamo da to nije tako. Fetusi su ljudska bića, iako su još u majčinoj utrobi, koji su zbog namjernih ili nenamjernih razloga prestali živjeti. Na ovaj način obavještavamo da je moguće, ako to žele, preuzeti plod i napraviti pokop.

Iako se sve ovo događa u vrijeme aktualne rasprave  o pobačajima i referendumu o braku, nije riječ o ideologiji nego o istini.  Fetus nije bilo koja organska materija, on ima svoje dostojanstvo koje svako ljudsko biće treba priznati. Svaki ljudski embrij ima pravo na život-kaže Hipokratova zakletva-zaključuju na Odjelu patologije SKB Mostar. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)
Nema komentara

  • Osobno sam nazočio istom takvom pokopu prije 10-tak godina jednom mladom hercegovačkom paru u Splitu. Na pokopu +Tomislavu nas je bilo 50-tak.

  • svaka cast.bas sam iznenađena.tuzno al bas kako kazete i dostojanstveno.po ovome se vidi koliko netko vgleda covjeka kao dar bozji.

  • Bez obzira koliko je star SVETO je naš brat u BOGU
    i mora imati svoje dostojanstvo pa tako i pokop kao i svi drogi ljudi!!! Još jedan ANĐEO koji će paziti na nas koji malo toga zavrjeđujemo!!!Počivao u miru!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.