Prvašići iz HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a ostaju bez besplatnih udžbenika

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti osigurati će polovicu novčanih sredstava za besplatne udžbenike prvašićima u FBiH, a drugu polovicu trebaju osigurati županije. Kako piš RDV.ba, samo će prvašići u tri bh županije biti zakinuti. Prvašići iz HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a ove godine neće dobiti besplatne udžbenike.

”Prvašići će biti zakinuti zbog odluka ministarstava iz te tri županije. Nije bilo do nas s obzirom da smo mi pokrenuli cijelu priču, došli na ovu ideju i prošle godine uspjeli planirati u proračunu FBiH za 2012.g., i na vrijeme obavještavali županijska ministarstva.  Iz dva županijska ministarstva ZHŽ-a i HBŽ-a smo dobili odgovor da oni nisu zainteresirani za tu vrstu suradnje i aktivnosti dok smo  iz HNŽ-a dobili odgovor da oni nisu u stanju osigurati polovicu sredstava koju trebaju županije osigurati”, rekao je ministar obrazovanja i znanosti FBiH Damir Mašić za RDV.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u HNŽ-u Zlatko Hadžiomerović odgovorio je da se radi o nacionalnoj diskriminaciji: ”ministar Mašić je rekao da to važi samo za one županije koje imaju nastavni plan i program usklađen sa federalnim nastavnim planom i programom”.

No Mašić tvrdi suprotno tj. da su sredstva planirana za sve prvašiće bez obzira po kojem planu i programu pohađaju devetogodišnje osnovno obrazovanje, a tome ide u prilog i činjenica da su se Posavska županija i Herceg-bosanska županija uključile u program besplatnih udžbenika.

Hadžiomerović kao razlog nepotpisivanja ugovora navodi i problem  izdvajanja polovice novca za besplatne udžbenike iz proračuna županije dok je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Helena Lončar kategorična:

”Po meni nije pitanje zašto tri županije nisu potpisale ugovor nego je pitanje kako ministarstvo koje nema nadležnosti nad obrazovanjem raspolaže sredstvima koja su namjenjena obrazovanju. Što se tiče naših učenika i roditelja oni zasigurno neće biti zakinuti na način da će biti oštećeni jer nismo potpisali ugovor sa federalnim ministarstvom s obzirom da ove godine kod nas prvi razred kreće po skraćenom izvedbenom planu 28.01. U proračunu za narednu godinu moguće je rješavati to iz sredstava kojima mi raspolažemo dakle u okviru naših nadležnosti”.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.