Prozor-Rama: Pokrenuo biznis da prehrani obitelji, a danas osigurava prihode stotinama ljudi

Prije 21 godinu Mirza Đogić iz Prozor-Rame, suočen s problemom nezaposlenosti, odlučio je pokrenuti biznis u nadi da će tako osigurati sredstva za život višečlane obitelji.

Mirza je danas vlasnik tvrtke koja je na tržištu Europske unije sinonim za kvalitetne proizvode, a za nekoliko stotina bosanskohercegovačkih obitelji ona je siguran izvor prihoda.

Tvrtka Šumski plod iz Prozor-Rame bavi se otkupom i preradom poljoprivrednih i šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. Svježe, sušene i zamrznute proizvode najvećim dijelom izvoze na međunarodno tržište gdje imaju svoju stalnu mrežu kupaca.

Na domaćem je tržištu teško plasirati proizvode, a dodatno je još teže na europskom i svjetskom pronaći svoje mjesto. Naš najveći uspjeh je što su nas europske kompanije prepoznale kao dobavljača sigurnih i kvalitetnih proizvoda, pojašnjava Mirza, prenosi BiznisInfo.ba.

On dodaje da zaslugu za uspjeh dijeli sa svojim kooperantima, koji je samo u proizvodnji jagodičastog voća više od 400.

Za ovu tvrtku i njezine kooperante globalna pandemija je unijela zabrinutost zbog mogućeg prestanka rada i daljnjeg plasmana proizvoda. Svoje strahove su riješili zahvaljujući podršci dobivenoj kroz projekat EU4Business.

U ovako teškoj godini osigurali smo dezinfekcijska sredstva i dezinfekcijski tunel, kao i strojeve za dezinfekciju vozila i opreme, te jedan dio ambalaže. Vrhunska oprema nam je pomogla da se zaštitimo od zaraze, ali i da zaštitimo proizvode. Ova nam je pomoć puno značila, kaže Mirza.

Ovim projektom je ”Šumski plod” uspio povećati standarde procesa proizvodnje, te tako podići razinu zaštite ljudi i hrane. Projektom je sufinancirana i nabavka poljoprivredne mehanizacije, zaštitnih sredstava i prihrane za oko 30 kooperanata, među kojima je i Safet Huntić.

Ranije smo radili cijeli dan na jednoj njivi, a sada uz pomoć strojeva taj posao obavimo za par sati. Pored toga što je posao lakši, štedimo snagu i stignemo završiti i druge poslove tijekom dana, objašnjava Safet.

Obitelj Huntić posljednjih osam godina uzgaja maline koje prodajom tvrtki ”Šumski plod” osigurava redovne i neophodne izvore prihoda. S osiguranom opremom uz financijska sredstva EU oni su odlučili proširiti svoje malinjake.

Sada imamo opremu s kojom možemo lakše uzgajati maline i zato smo se odlučili da proširimo proizvodnju. Za moju obitelj su maline jedini spas, jer ne možemo živjeti samo od moje mirovine, dodaje Safet.

Mirza bez dvoumljenja kaže da je snaga ekonomskog razvoja u poljoprivredi, ali i da je važna podrška države i različitih projekata kao što je EU4Business.

Stanovništvo u BiH je u masovnom odlasku u treće zemlje i ovakve pomoći su jako bitne za zadržavanje mladih obitelji koje žive od poljoprivredne proizvodnje. Sigurno je ovaj projekt zaustavio odlaske neke od njih. Preporučio bih mladima da se bave poljoprivredom jer u našoj zemlji imamo dovoljno kapaciteta za uspješan rad, dodaje Mirza, prenosi BiznisInfo.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.