Provjerite jesu li se hakeri dokopali vaših podataka s Facebooka

Svi internetski korisnici uvijek moraju biti svjesni da apsolutna sigurnost na mreži ne postoji.

Brojni su načini na koji bi hakeri mogli probiti zaštitu i dokopati se vaših podataka – pronalaskom nekog sigurnog propusta u društvenoj mreži ili servisu, prevarama s kojima mogu ukrasti šifru samim korisnicima itd. Problemi pristupa osobnim podacima posebnu su veliki i osjetljivi kada je u pitanju Facebook kojem su mnogi korisnici odali svoje najveće tajne te koji skriva brojne osobne podatke, fotografije, intimnu komunikaciju itd.

U subotu je objavljeno kako je jedan haker objavio veliki broj osobnih podataka korisnika Facebooka – njih više od pola milijarde. Iako se, čini se, među tim podacima ne nalaze šifre, odnosno podaci za pristup profilima, oni uključuju osobna imena, e-mail adrese, podatke o biografiji, telefonske brojeve i druge podatke. Te bi podatke iskusni i vješti online kriminalci mogli iskoristiti za nove prijevare ili druge oblike kibernetičkih napada.

Ako želite pogledati nalazi li se i vaš profil na tom popisu, to je moguće jednostavno provjeriti putem stranice HaveIBeenPwned.com. Riječ o servisu putem kojeg možete provjeriti jesu li se vaši podaci, odnosno podaci povezani s vašim mailom s kojim se prijavljujete na druge servise i društvene mreže, pojavili u hakerskim bazama podataka, piše Business Insider, a prenosi Zimo.

Svakako preporučujemo da posjetite taj servis i upišete svoj mail koji koristite za prijavu na Facebook – čak i ako vam se tu ne pokaže da su vaši podaci s Facebooka procurili na internetu, na toj stranici možete saznati jesu li oni procurili pri nekim ranijim hakerskim napadima na npr. LinkedIn, Tumblr, Dropbox itd.

U nekim slučajevima su pri hakerskim napadima procurile i lozinke tako da, ako se vaš mail pojavi na tom popisu, svakako se savjetuje da promijenite lozinke na tim servisima, a sigurnosni stručnjaci općenito savjetuju da se lozinke povremeno mijenjaju.

Također, pored promjena lozinki i korištenja kompliciranih lozinki, od velike je važnosti da za različite servise ne koriste iste lozinke jer bi hakeri tako, ako se dokopaju lozinke s jedne stranice, s istim podacima mogli pristupiti i vašim privatnim podacima na brojnim drugim stranicama i servisima.

Procurili osobni podaci za 533 milijuna korisnika Facebooka

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.