Provjerili smo koliko je zaraznih bolesti evidentirano u ŽZH

Zbog sve manje procijepljenosti, neke zarazne bolesti ponovno se vraćaju.

Svjedoci smo da su se u regiji ponovno pojavile ospice i veliki kašalj odnosno hripavac. Dom zdravlja Široki Brijeg prije nekoliko dana pozvao je roditelje da dovedu djecu u cjepni centar kako bi se time zaštitili od zaraznih bolesti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke kazali su za portal Jabuka.tv da je u od početka godine pa do 12. veljače na području ove županije registrirano ukupno šest slučajeva velikog kašlja (Pertussis).

Većina njih zabilježena je u Širokom Brijegučetiri. Po jedan slučaj velikog kašlja službeno je evidentiran još u Grudama i Ljubuškom.

Veliki kašalj akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest.

U istom razdoblju u ŽZH je evidentirano šest slušajeva šarlaha (Scarlatina), a svi su registrirani u Grudama.

Inače, šarlah je zarazna bolest praćena pojavom osipa, a najčešće se javlja u djece između 2. i 10. godine života, poglavito tijekom jeseni i zime.

Kretanje zaraznih bolesti na području ŽZH: 1.1. – 12.2. 2024. (Izvor: ZJZ ŽZH)

Od 1. siječnja do 12. veljače 2024. godine u ŽZH, kako je za Jabuka.tv rečeno iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, evidentirano je i 16 slučajeva pljuskavica (vodene kozice/varicellae).

Velika većina registrirana je u Ljubuškom12, u Posušju su bila tri slučaja, a u Grudama jedan.

U istom razdoblju u Širokom Brijegu je evidentiran jedan slučaj erizipela ili crvenog vjetra (erysipelas).

Erizipel ili crveni vjetar je bakterijska infekcija koja zahvaća gornji sloj kože i potkožno limfno tkivo. Rizičnu skupinu za obolijevanje čine djeca starosti od 2 do 6 godina i odrasle osobe starije od 60 godina te druge osobe oštećenog ili nedovoljno razvijenog imuniteta. Starije osobe, koje imaju problema s nakupljanjem vode nakon operacije, u najvećoj su opasnosti. U opasnosti su i najmanji – novorođenčad, sve dok im pupak ne zaraste.

Ako sumnjate da imate simptome neke bolesti, obvezno se javite liječniku bez previše ”guglanja” o simptomima, uzrocima i liječenju.

Zbog odbijanja cijepljenja djece kazne dobilo 355 roditelja

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.