Provjerili smo kad kreće cijepljenje protiv sezonske gripe u ŽZH

Županija Zapadnohercegovačka dobit će 2.000 komada cjepiva protiv sezonske gripe, potvrđeno je za portal Jabuka.tv.

Prije nego što cjepiva mogu biti distribuirana prema domovima zdravlja, potrebno je udovoljiti federalnim propisima koji nalažu da institucija koja distribuira cjepiva, u ovom slučaju Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, mora imati zaposlenog farmaceuta u trajnom radnom odnosu.

S obzirom da Zavod za javno zdravstvo ŽZH nema zaposlenog farmaceuta, morat ćemo potpisati sporazum s jednom od ljekarnih. Očekujemo okončanje tog procesa u ovom tjednu te bi cjepiva do kraja tjedna trebala biti spremna za distribuciju domovima zdravlja, izjavili su za portal Jabuka.tv iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u ŽZH, prema ovome, trebalo bi početi početkom sljedećeg tjedna odnosno 14. studenoga.

Iz ZZO ŽZH dodaju da su prošle godine naručili više cjepiva protiv sezonske gripe te su velike količine propale stoga je ove godine naručeno 2.000 komada.

Također, pored ovih 2.000, već je podijeljeno cjepivo koje je nabavio Federalni zavod za javno zdravstvo za potrebe zdravstvenih djelatnika u našoj županiji, zaključuju iz ZZO ŽZH za portal Jabuka.tv.

Cijepljene protiv sezonske gripe preporučuju se: osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika, osobama s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.

U slučaju da se osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja, ne može cijepiti (kontraindikacija) umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.). Cijepljenje protiv sezonske gripe preporuča se i zdravstvenim radnicima i trudnicama.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Šta je reć, nije se valjda opet gripa vratila? Sad je ima sad je nema. Cijepite se ljudi, budite odgovorni, budite solidarni, slušajte šta vam kažu EXPERTI 😂 dosad su sve pogodili, bolje bi pogađali ovi što tuku pokera i aparata svaki dan

  • I trudnicama?! 12 000 puta više mrtvorođene djece u SAD-u. Od kad je pripravak za ” covid” pušten među populaciju. Je li netko misli da isti proizvođači koji su napravili ” covid” vakcinu za gripu prave bolju?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.