Provjerili smo cijene polaganja vozačkog ispita u ŽZH

S obzirom da u BiH ne postoji jedinstvena cijena koja određuje koliko košta osposobljavanje kandidata za vožnju, u lokalnim sredinama, autoškole mogu same formirati istu.

Tako se ona značajno razlikuje od grada do grada, a provjerili smo koliko morate platiti za polaganje vozačkog ispita B kategorije u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Jedinstvena cijena – garancija ravnopravnosti

Borimo se da uspostavimo i usuglasimo jedinstvenu cijenu. Ona bi garantirala sigurnost i ravnopravnost, kazao je član Upravnog odbora Asocijacije autoškola u BiH Zdravko Ilić za Jabuka.tv.

Također, rekli su nam kako bi ta cijena otklonila nezakonite aktivnosti autoškola, pa i spriječila “olako” davanje vozačkih dozvola, a samim time smanjila i broj nesreća na cestama.

Jedinstvena cijena bila je na snazi 2007. godine kada je Zakonom o sigurnosti u prometu jedan sat obuke iznosio 20 KM.

Novi cjenovnik trebao je također biti na snazi još prije četiri godine, ali se to nije dogodilo, pa tako danas imamo drastične razlike u cijeloj BiH, kao i u ŽZH.

Ljubuški najskuplji, Grude najjeftinije

Najskuplje je polaganje u Ljubuškom gdje cijena doseže 1600-1700 KM. Tu spada teorijska obuka i ispit, prva pomoć, liječničko uvjerenje i naravno praktičnu obuku. Za razliku od Ljubuškog, u Širokom Brijegu i Posušju su nam rekli kako ukupna cijena za vozačku dozvolu iznosi oko 1400 KM. Najjeftinije su Grude, gdje smo dobili informaciju da polaganje košta 1000 KM.

U autoškoli iz Širokog Brijega su nam također rekli kako uskoro planiraju podići cijene upravo zbog cijena u susjednim gradovima, ali i zbog poskupljenja goriva čija je cijena ponovno narasla do 3 KM.

Povećanje cijena autoškola zbog rasta troškova, poput cijena goriva, dodatno otežava situaciju za one koji žele položiti vozački ispit. U takvim uvjetima, mnogi kandidati prilikom pohađanja autoškole mogu se suočiti s financijskim izazovima.

Vozačka dozvola je potreba, ali izgleda da će u skorijoj budućnosti, ako nije i već, postati luksuz.

(www.jabuka.tv | Foto: Patrik Macek / Pixsell)

23 komentara

 • U Širokom Brijegu sa većinom autoškola možeš se goditi kao na pijaci a možeš kod nekih dajući sto eura znati da ćeš proći sve ispite iz prvog pokušaja!!!

  • Ja san 83. u Tadije vozio samo 2 sata, iz prve položio jer san zna vozit i naravno platio samo ta dva sata i one nakve paušale, jer ako neko zna vozit zašto bi on plaća punu cijenu od tamo neki 20-30 sati?

 • Čuj vjerojatno će ići gore zbog tog što je gorivo skoro 3km, pa kako nije išlo gole kad je gorivo s 3,70 spalo na 2,30 onda ništa šuti i šišaj ovce a sad čim malo poskupi gorivo odma unaprijed najavljuju kako će poskupiti

 • Polagai sam prije dvi godine vozački, prilikom polaganja testova, pri prozivanju kandidata iznedenadilo me bar 15 kandita bili su Mirza, Sinan, Hasan… Ja pitam Mirzu odakle si.? Burazeru ja sam iz Hadzica, izlazio u Hadzicima 10 puta i nisam položio pa se prijavio u Širokom da položim.. Ishod se znao unaprijed položi Mirza sprve u Širokom kao i ostali 14 Jusufa, Ramiza.,Idriza…Nemam ništa protiv Mirze, Jusufa ali ta komisija za jedan bod obori našu Hrvacku dicu a Mirza i Junuz polože vozački ispit sa znanjem moje pokojne babe…

  • Zar nije propisano da se vozački ispit polaže na području općine prebivališta kandidata? Odakle tih ljudi u Širokom uopće?

   • Propisano jeste al srede to instruktori fiktivnom prijavom prebivališta i deri pare. Nek provjere nadležne institucije koliko je položilo vozački ispit iz Čitluka,Stoca i drugih općina iz Federacije pa će se utvrditi mnogo toga još što se kriminali!

  • Kako nemas nista protiv ako se zalis na nekakvu urotu protiv nase ”hrvacke dice”? Boli me briga za bosnjacku i hrvatsku djecu, SAMO ZNANJE I ISPRAVNOST TREBA NAGRADJIVATI. Nikakve nacije, vjere i pizde materine u tome ne bi smjele biti faktor.

   • Što se ne bi žalio, ako jedni moraju položiti OD PRVE, a netko izlazi na ispit 10 puta? A taj netko je iz Hadžića, Kalesije, Bužima ili Goražda.

 • A šta sa onima što naplate 1400 KM pa onda kandidat vozi trećinu sati pa kao takav nesposoban nekim čudom položi i ajde na put pa šta bude…..kriminal teški od autoškola

 • Jedino kod nas kad dođeš polagati, prvo te pitaju znaš li voziti i ti su im najdraži. S njima odrade par sati i naplate im malo manje nego onima koji ispucaju sve sate.

  • U Širokom se nešto loše dešava zli pohlepni jedno druge uništavamo mlade progonimo netko stoji iza ovog zla što je zavladalo Širokim Brijegom ne boji se Boga zamislili da su veći od Boga i imaju pravo uništili život kome požele.Bože svemogući vječni u ruke tvoje zaštiti napaćeni narod od zla.

  • Predsjednik komisije za vozačke ispite u našoj županiji ministar Sesar, i ovdje on ima mjesečno oko 2000 KM.

   Tako već 15 godina a zašto ovo nitko ne smije objavit javno?

 • ja 1400 i sve mora polaznik ostalo platit mene interesuje kolķo ima sa 1 polaznika auto skola da plati drzavi ako neko zna nek pise

 • Neka naplaćuju i triba. Ko da je prije 30 g bilo jeftinije. Sad bi svi iz škole polagali, auto i tutanj.
  Kad zarade neka polažu pa neka skupljaju za auto onda će cjeniti nešto, ovako sve na na gotovo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.