Provjerena ruska taktika? Blokiran GPS na izraelskom aerodromu

Nedavno su mediji pisali o tome kako navigacija često “poludi” na mjestima na kojima se pojavi ruski predsjednik Vladimir Putin. Razlog su uređaji za ometanje signala koje njegovi tjelohranitelji često nose sa sobom, a u izvještaju američkog Centra za napredne obrambene studije iz travnja navodi se kako su Rusi poznati po čestom korištenju uređaja za ometanje GPS-a.

Centar je zabilježio više od 10 tisuća slučajeva blokiranja i ometanja GPS signala te navode kako su Rusi koriste ovu taktiku kako bi zaštitili i promovirali svoje strateške interese.

Tijekom lipnja problemi s GPS-om zabilježeni su na izraelskom aerodromu Ben Gurion, ti su podaci posljednjih mjesec dana nepouzdani za sve pilote i zrakoplove koji se koriste ovom zračnom lukom, što ima “značajan utjecaj” na svakodnevan rad aerodroma. Zbog problema sa signalima zrakoplovi ponekad prijavljuju lokaciju koja se nalazi kilometrima dalje u odnosu na njihovu poziciju.

Uzrok, barem službeni, problema sa signalom nije poznat, no mediji, pozivajući se na visokopozicionirane izraelske dužnosnike, tvrde kako je krivac za ometanje GPS-a Rusija. Naime, oko 350 km sjeverno od Ben Guriona nalazi se ruska zrakoplovna vojna baza u Siriji te, kako bi zaštitili svoje zrakoplove u njoj, Rusi navodno ometaju i blokiraju GPS.

Ruski ambasador u Izraelu osvrnuo se na ove optužbe i rekao kako se ne mogu uzeti ozbiljno jer je riječ o lažnim vijestima, prenosi Zimo.

Iako ometanje GPS-a, dakle, utječe na operacije aerodroma, do sada srećom nisu zabilježeni nikakvi incidenti ni sigurnosni problemi jer piloti prilikom prilaska zračnoj luci i slijetanja na pistu koriste Instrument Landing System koji je sigurna i profesionalna metoda koja se svakodnevno koristi u zračnim lukama diljem svijeta, objavili su iz državne agencije zadužene za sigurnost zrakoplovnog prometa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.