Provedite svaki dan barem sat na otvorenome

Svi volimo osjetiti malo sunca na našoj koži, no unatoč tome što je poznato koliko je korisno boraviti na otvorenome, mnogi to ne čine često.

Nedavna studija Lindahlsa, pokazala je da 50% Britanaca provodi manje od sat vremena na otvorenom na dan. Od 2.000 ispitanih sudionika, njih 70 posto žali da više vremena ne provode vani, prenosi Vecernji.hr.

S razvojem tehnologije, pametnih telefona i streaminga, sve manje imamo želju izlaziti jer u kući imamo “sve što nam treba”. U stvarnosti, zatvaranje u zatvorene prostore i neboravak na otvorenome može imati dramatične posljedice, i psihičke i fizičke. Već sat vremena u prirodi znatno poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj tjeskobe, poručuje Owen O’Kane, psihoterapeut za Metro.

Vrijeme koje svakodnevno provodimo vani najčešće se bazira na gradsku vrevu, buku, svjetla, promet i slično i to ne bismo trebali nazivati “boravkom na otvorenome”. Otiđite u prirodu jer tada se povećava razina endorfina, hormona sreće.

Taj hormon snižava razinu stresa, čini vas opuštenijima i ima više blagotvornog djelovanja na zdravlje. Neke će opustiti planiranjenje, neke šetnja uz rijeku ili more, a nekima je dovoljno i sjediti u parku na klupici dok im ptice pjevaju iznad glave.

Koristite vrijeme i za sportske aktivnosti na otvorenom kada god vam to vremenske prilike dopuštaju, posebice stoga što je našem tijelu potreban vitamin D koji nam pomaže u borbi protiv upala, snižava krvni tlak, poboljšava rad mozga i regulira razinu kalcija u tijelu što je bitno za zdarvlje naših kostiju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.