Provalnici haraju mostarskim prigradskim naseljima

Desetak stanovnika mostarskog prigradskog naselja Orlac, jutros nam se obratilo s molbom da upozorimo javnost i sugrađane na sve veći porast kriminala u njihovom naselju.

Posebno su frustrirani i ogorčeni na veliki broj provala u njihove domove. Kažu kako lopovi ne biraju kada i kome će provaliti, niti što će ukrasti i odnijeti. Kradu sve. Od hrane, tehničke robe, alkohola, robe, i novca. Kradu čak posuđe, pribor i lonce za kuhanje.

Lopovi su kod nekih Orlačana u domove provaljivali i po tri puta, ”čisteći” kuću dok su vlasnici spavali u svojim sobama.  U posljednjih pola godine, kažu kako je bilo skoro 50 provala u njihove domove, ali počinitelji do danas nisu otkriveni.

Policija bi uredno došla, uradila očevid, pokušala pronaći otiske provalnika, ali bezuspješno. Ljudi su postali toliko rezignirani da su prestali policiji prijavljivati pojedine provalne krađe.

Neki od njih kažu kako neće prezati i od drastičnijih mjera u otkrivanju počinitelja. Drugi su svjesni da zakon štiti provalnike i kažu ”najbolje je ako zateknete provalnika u kući, fino otvoriti vrata i zamoliti ga da izađe”.

Svi zajedno se slažu u tome da policija treba češće u kasnim noćnim satima, kada se i događa najveći broj provala, obići i njihovo naselje. Posebno im smeta i što se javna rasvjeta gasi iza 2.30 sati, tijekom noći. Smatraju da tada provalnici iskorištavaju zaštitu noći i kradu po njihovom naselju.

Grad Mostar je u cilju racionalizacije i smanjenja potrošnje naložio gašenje javne rasvjete u prigradskim naseljima. Orlačani traže od gradskih vlasti da ne gase javnu rasvjetu.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.