Prosvjed državnih službenika: Nad nama se provodi teror

Zaposleni u državnim institucijama ponovno su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), poručujući da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 12 godina.

Posebno ih zabrinjava to što ih javnost poistovjećuje s ministrima i parlamentarcima, dok se, kako kažu, bore za golu egzistenciju.

Radnici državnih institucija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su ponovno mirnim prosvjedom u Sarajevu, tražili potpisivanje kolektivnog ugovora, više plaće i usvajanje proračuna.

Kako je poručeno, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju prosvjede.

Jedina smo država u Europi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobivamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje nitko ništa ne pita, podsjetio je.

Kazao je da traže i usvajanje proračuna.

Tražimo usvajanje proračuna. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plaća radnicima je 475 KM, istakao je Karčić.

Istaknuo je da se zadnjih 13 godina nad radnicima državnih institucija provodi klasični teror.

Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće, dodao je.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i veleposlanstvima stranih država, ali da nikad nitko nije odgovorio.

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

Karčić je istakao da njihov status mogu promijeniti vladajuća SDA, SNSD i HDZ, prenosi Fena.

Govoreći o tome što će značiti povećanje osnovice, istakao je da će zaposleni dobiti višu osnovicu od 60 KM, ali da će ministri dobiti 500 KM više.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

9 komentara

  • O čemu pričamo pa nisu svi državni službenici oni što rade po općini.,županiji i nekim ministarstvima pa cijeli dan samo lupaju pečate. Ovdje ima zanimanja doktora, djelatnika Sipe, krim inspektora koji su veoma odgovorni i stresni poslovi, a vi što imate 5 razreda osnovne škole i niste uspjeli ni dogurati do faxa nema potrebe da komentirate. Mnogi su od ovih prošli puno muke, učenja i usavršavanja da bi radili za 1000 maraka na kraju. Radim i sam u privatnika i smatram da zaslužujem veću plaću ali imam i poznanika koji rade u Sipi i koji su doktori i koji su prošli mali milion testiranja, prakse, usavršavanja te normalno da zaslužuju veću plaću. Nek se svatko bori za sebe

    • Pa i u privatnika ima testiranje, postoji vanjska evaluacija (zdravonarodski rečeno, inspekcija dođe) gledaju sto i kako radis

  • Svi koji nisu zadovoljni svojim statusom i plaćom mogu potražiti i sigurno dobiti drugi i plaćeniji posao jer na tržištu fali radnika ali neće takvi raditi kamoli napustiti državne jasle i ne serite više treba vam duplo smanjiti plaću pa radi ako hoćeš ako nećeš na bauštelu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.