Prostore koje je branio HVO proglasiti izbornom jedinicom

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uputila pismo Draganu Čoviću i Martinu Ragužu

U povodu pregovora oko izbora članova Predsjedništva BiH Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskoga rata obratila se otvorenim pismom predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću i predsjedniku HDZ-a 1990 Martinu Ragužu, koje prenosimo u cijelosti.

“Polazeći od činjenice kako je Bosna i Hercegovina država triju jednakopravnih, konstitutivnih i suverenih naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, mi, hrvatski branitelji, koji smo sudjelovali u obrani suvereniteta Bosne i Hercegovine, živo smo zainteresirani kakav će dogovor biti oko izbora članova Predsjedništva iz redova triju konstitutivnih naroda.
Ono što smo prateći medije do sad primijetili, jest da će se iz Republike Srpske odabrati jedan član predsjedništva, koji će zastupati interese RS-a, bez obzira na narodnost, kao ustupak u presudi Sejdić-Finci. Imajući u vidu kako je Republika Srpska stvorena od teritorija koji je u ratu osvojila vojska RS-a, jasno je da će član predsjedništva iz RS-a štititi uglavnom teritorijalne interese koji zadovoljavaju suverenost srpskog naroda u BiH.

S druge strane, Federacija Bosne i Hercegovine trebala bi dati dva člana Predsjedništva iz redova hrvatskog i bošnjačkog naroda, što je dosad bio slučaj, ali se u tom slučaju ne bi mogla implementirati presuda Sejdić-Finci, pa se stoga pristupa traženju rješenja, tj. dogovora između bošnjačkih i hrvatskih legitimnih političkih predstavnika.
Mi, hrvatski branitelji u Bosni i Hercegovini, smatramo kako prostori koje je obranio HVO i Armija BiH predstavljaju kakvu-takvu suverenost u Federaciji BiH i da izabrana dva člana predsjedništva mogu biti jedino predstavnici prostora koje je obranila Armija BiH i HVO. Stoga, predlažemo da izborna jedinica s hrvatskom većinom bude prostor Hrvatske Republike Herceg-Bosne, i da taj izabrani predstavnik predstavlja građane i narode s tog prostora, štiti njihove interese, isto kao što će činiti i izabrani član Predsjedništva iz Republike Srpske, kao i izabrani član Predsjedništva s prostora koje je obranila Armija BiH.

Bez našeg angažmana u Domovinskom ratu danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine niti hrvatskog naroda, stoga vas želimo podsjetiti da smo vas podržali kada niste htjeli prihvatiti četiri ministarstva u Federaciji, kada ste osnovali Hrvatski narodni sabor koji je otvorio hrvatsko nacionalno pitanje, pa tako ćemo vas podržati i ako budete ustrajali na tri federalne jedinice kao tri izborne jedinice, a da jedna od triju izbornih jedinica bude prostor koji je obranio HVO i koji se zvao Hrvatska Republika Herceg-Bosna i koju smo unijeli u Daytonski mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali vrijeme je pokazalo da je nefunkcionalan, da dekonstituira hrvatski narod, krši mu kolektivna i pojedinačna prava, centralizira Federaciju BiH, te uzurpira javne prihode na štetu prostora na kojima su Hrvati u većini.

Europski put Bosne i Hercegovine moguć je jedino ako Hrvati budu imali identična teritorijalna i ustavna prava kakva ima Republika Srpska, a svaki drugi put hrvatski narod pretvara u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH, koja već sada politički djeluje kao bošnjački entitet. Stoga vam ovim otvorenim pismom želimo preporučiti da prostore koje je obranio HVO predložite kao izbornu jedinicu u kojoj će se birati jedan od triju članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vaš sveukupni legalitet i legitimitet i proizašao je voljom birača upravo s prostora koje je obranio HVO, što je vidljivo u Parlamentu i Domu naroda FBiH, i svako drugo prekrajanje izvan tih okvira ne bi nam donijelo nikakvu korist”, stoji u priopćenju iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, prenosi FENA.

(www.jabuka.tv)Nema komentara

  • Najprija treba osigurati ljudima da rade da budu plaćeni za posao koji rade i na kraju da mogu živjeti od svog rada a ne od NEČIJE MILOSTI Jeli se čovjek borio zato da se mora najaviti u Dom Zdravlja pa da ga prime jeli se narod borio da bi mu npr u tako teškoj situaciji KRIZI npr POSKUPILI STO POSTO PAUŠAL VODE Nemojte zloupotrebljavati Udruge napravite uvjete da se ljudi zaposle očito da vi većinu naroda nemožete razumjeti jer vama stižu REDONO PLAĆE Od koga smo mi u Širokom ugroženi samo od svojih vođa Samo slijep nevidi da je grad u KOLAPSU da mu građani nemaju za najosnovnije stvari

  • da bi bilo ekonomije, moraš znati ko si disi na čemu si, a oda je lako radit za sebe i za svoju zajednicu, a političare je onda lako smijenit, to ti je isto da oćeš pravit kuću moraš znati prvo da je zemljište tvoje i ko se pita a drugo je sve lako

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.