Prosperov Novak: “Današnji odnos prema hrvatskom iseljeništvu je bezobrazan”

Povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” izjavio je da on ne dovodi reformu obrazovanja u pitanje, već je apsolutno za reformu. Smatra da nisu obavljene predradnje, a ono što je napravljeno, učinjeno je traljevo.

Što se tiče gospođe ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak mislim da njena kompetencija za ovu reformu nije dovoljna. Da bi netko proveo reformu, da bi bio “redatelj” reforme, mora imati političku i društvenu moć, a mora biti i vizionar, kazao je.

U Holywoodu kada se dodjeljuje nagrada Oskar, onda postoji nagrada za sporednu ulogu, ali nema Oskara za sporednu režiju. Gopođa je sporedni režiser jedne velike stvari u ovome društvu. Trudi se silno pokazati da ona to nije, a ona to jeste, rekao je Novak.

Ona je upravo među svoje suradnike uvela partijske ljude, bez većih biografija, dodaje Novak.

Naravno da se tada dogodi da od 72 škole koje provode eksperimentalnu fazu 15 škola direktno u vlasti stranke koja je delegirala gospođu Divjak. To je nedopustivo. S druge strane, kada uzmete recenzije kurikula koje su stizale onda možete vidjeti da postoje negativne recenzije kurikula iz povijesti te kurikula iz književnosti, rekao je Prosperov Novak.

Ne može stranka koja ima 0,9% na svakim izborima imati i 15% ili 10% škola i utjecaja na eksperimentalnu fazu obrazovanja. Tu se radi o velikim novcima, istaknuo je.

“Iseljeništvo se ponižava”

Ekspertna skupina koju je vodio gospodin Boris Jokić rađena je po jednom principu o kojem konsenzus nije postignut. Radi se o natječajima na koje se javljaju oni koji to žele, a ne stručnjaci, kaže Novak.

Na pitanje zašto smatra da profesori, odnosno nastavnici ne bi trebali sudjelovati u reformi, odgovorio je kako to nije rekao.

Ja smatram da oni trebaju sudjelovati, ali ne kao oni koji će stvarati kurikul. Sudjelovali bi u oblicima odvijanja nastavnog procesa, izjavio je.

Na pitanje zašto je važna lektira, Prosperov Novak objašnjavao je uzevši za primjer reakcije na izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović prilikom posjete Argentini. Dodao je da je današnji odnos prema hrvatskom iseljeništvu je bezobrazan.

Iseljeništvo se ponižava, rekao je među ostalim i ističe da se radi o cijelom kolopletu nasrtaja na hrvatski identitet, na samostalnu hrvatsku državu.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Udbaši i udbaška dica su na vlasti, to je valjda jasno.Mi smo bili spremni glavu dat za slobodu, mnogi su je i dali, da bi nas na kraju nagrada izviždala i ostala na vlasti .

  • Za nebitno: mater ti jebem, ja sam tek par godina u Njemačkoj, bio sam u ratu i nisam tražio ni dobio ništa.Da kriva mi je udbaška vlast HDZ- a. Tebi nije jer si vjerojatno sin nekog uhljeba koji je dobio sve

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.