Prošlo je 15 godina od smrti legendarnog bh. glumca

Velikan bh. glumišta Žan Marolt preminuo je na današnji dan prije 15 godina.

Prisjetio ga se i Dragan Marinković Maca citirajući Mešu Selimovića.

Marinković je na društvenim mrežama podijelio Maroltovu fotografiju uz citat Meše Selimovića: Sve će proći, ali, kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i ljubav, život. Zar je nada u tome da sve prođe? Dragi Žan. Počivaj u miru.

Marolt je preminuo 11. srpnja 2009. godine nakon duge i teške bolesti. Bio je stalni glumac Kamernog teatra 55, a istovremeno i jedno od omiljenih lica bh. filma.

Imao je zapažene uloge u predstavama kao što su “Buba u uhu”, “Umri muški”, “Kidaj od svoje žene”, “Ujak Vanja” te u brojnim filmovima i televizijskim serijama, među kojima su “Mliječni put”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Viza za budućnost”.

Posljednja serija u kojoj je glumio je “Lud, zbunjen, normalan” u kojoj je utjelovio ulogu legendarnog Enesa Hadžiethemćumurovića, a publika ga u ovoj ulozi posebno pamti po gotovo kultnim uzrečicama “stranka te prati” i “šef stranke – inače moj dobar prijatelj”.

Godine 1997. je za ulogu u TV filmu “Elvis” osvojio nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Angersu proglašen i najboljim mladim glumcem Europe.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.