Proslava Božića u Betlehemu unijela dašak optimizma u regiju nakon teške godine

Nekoliko tisuća katoličkih hodočasnika pohrlilo je u srijedu u biblijski grad Betlehem radi proslave Badnje noći u tradicionalnom mjestu Isusovog rođenja, unoseći optimizam nakon godine sukoba i propalih mirovnih pregovora.

Središnji trg Manger ukrašen je bijelim i žutim svijetlima i ogromnim Božićnim stablom. U hladnoj i vedroj noći vladala je karnevalska atomsfera: trgovci su prodavali kukuruze, kandirane jabuke, satove i balone u obliku likova iz crtanih filmova, prenosi AP.

Skautske jedinice svirale su na gajdama, trubama i bubnjevima, a grupe širom svijeta nastupale su na pozornici, pjevajući božićnu pjesmu i orginalne božićne rock balade, uglavnom na engleskom jeziku. Snimak pjesme “Feliz Navidad” također je emitiran putem zvučnika.

Palestinski domaćini su pozdravili pripadnike male kršćanske zajednice iz Gaze, kojima je dopušteno da pređu preko Izraela do Zapadne obale, izazivajući pljesak i zvižduke odobravanja.

Proslave su unijele dašak blagdanskog optimizma u regiju nakon teške godine. Izraelsko-palestinski pregovori propali su na proljeće, a Izrael se borio protiv palestinskih militanata u pojasu Gaze tijekom 50-dnevnog rata ovog ljeta. U drugim dijelovima regije, sve malobrojnija kršćanska zajednica prolazila je kroz progone ekstremista Islamske države.

Za stanovnike palestinskog grada Betlehema, nezavisna država je daleko kao što je uvijek i bila. Crkva Kristovog rođenja, sagrađena iznad lokacije za koju kršćani vjeruju da je mjesto Kristovog rođenja, ukrašena je velikim Božićnim drvetom i ogromnim plakatim na kojim je pisalo na arapskom i engleskom jeziku: “Sve što želim za Božić je pravda”.

”Naša poruka za ovaj Božić je poruka mira kao i svake godine, ali želimo dodati ove godine da sve što želimo za Božić je pravda. Pravda za naš narod, pravda za naš cilj i pravo da živimo poput svih naroda na svijetu u našoj nezavisnoj državi bez okupacije”, izjavio je palestinski ministar turizma Rula Maayah.

Policijski i lokalni dužnosici priopćili su da je samo 4.500 stranih turista posjetilo Betlehem u ovoj godini, manje od polovice nego u prošloj godini. Do sumraka, možda je 2.000 ljudi ostalo na trgu, od kojih su većina bili lokalni Palestinci.

Latinski patrijarh Fouad Twal, vodeći katolički svećenik na Svetoj zemlji, predvodio je procesiju iz svog sjedišta u Jeruzalemu do Betlehema, prolazeći kroz izraelsku betonsku ogradu, koja okružuje veći dio grada. Izrael je izgradio ogradu prije jednog desetljeća kako bi zaustavio val samoubilačkih bombaških napada. Palestinci smatraju podizanje ograde otimačinom zemlje koja škodi gradskoj ekonomiji.

U svojoj propovjedi u Božićnoj misi, Twal je pozvao Židove, muslimane i kršćane na Svetoj zemlji da “zajednički žive kao ravnopravni uz obostrano poštovanje”, sudeći po prevodu njegove propovjedi koju je objavio njegov ured.

”Ali, u stvarnosti, ova Sveta zemlja je postala zemlja sukoba”, kazao je.

On je lamentirao nad ratom u Gazi i nedavnim nemirima u Jeruzalemu, među koijima je smrtonosni palestinski napad na sinagogu.

”Divlji vjetar smrti nastavlja da pustoši i da nas lomi”, kazao je.

Twal je apelirao na nastavak obnove ratom razorene Gaze, koja je bila odgođena. Također je zatražio od Izraela da zaustavi planove širenja svoje ograde u regiji Betlehema koja bi odvojila desetke kršćanskih palestinskih obitelji od njihove zemlje.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, musliman, pridružio se proslavama u srijedu navečer i pozvao je na okončanje “ekstremizma i terora”.

Abbas je uvučen u borbu za vlast s militantnom grupom Hamas, koja je zadržala kontrolu nad pojasom Gaze čak i nakon pristanka na formiranje vlade nacionalnog jedinstva s Abbasom u ovoj godini.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.