Proslava 20 godina Franjevačke mladeži u Bosni i Hercegovini br. 2

1992. godine na Humcu fra Mladen Vukšić osnovao je prvo bratsvo frame u BiH. 20 godina poslije, dana 29. lipnja 2012. godine, došlo je vrijeme za prvi nacionalni susret i proslava povijesti Frame BiH.

Pošli smo s Brijega u 15:00 sati ponijevši u svom srcu radost, veselje, želju za upoznavanjem novih lica, otvorenost te dobru volju. Pošto nije bilo predsjednice Naletkice i fra Vine, vodstvo je ovaj put preuzeo Naletko. Pomolili smo se Bogu za zaštitu na putu i lagano krenuli. Na putu za Humac Naletko nas je upoznao s imenima naših domaćina koji su otvorili svoje domove u kojima smo boravili nezaboravna 3 dana. Stigli smo među prvim framama.

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

Na otvaranju susreta, naša ”obitelj” brojila je 650 članova. Napunili smo klupe ispred bine i počelo je predstavljanje frama. Svatko je imao svoju zastavu, simbol koji označava pojedino bratstvo. Nakon večernje molitve koju je vodio fra Mato Topić,
uputili smo se domovima. Idućeg dana pristiglo je još članova našeg bratstva. Započeli smo molitvom koju je predvodio fra Ivan Matić. Nakon toga počela su predavanja i svjedočenja. Mnogi su potražili sklonište u hladu te pozorno slušali, ne
dopuštajući užarenom ljetnom danu da pokvari djelić događanja. Nakon predavanja uslijedila je milenijska fotografija te smo se poredali u upečatljivi broj 20, a članovi zbora u slova te načinili riječ ”Humac”. Nakon toga ublažili smo glad i žeđ ručkom. Potom smo imali predavanje našeg gvardijana fra Sretana Ćurčića koji je primamio veliku pozornost slušatelja. Nakon fra Sretana slijedilo je još jedno svjedočenje te večernja sv. Misa koju je predvodio kardinal Vinko Puljić. Nakon Mise imali smo večeru, te je nakon toga uslijedilo predstavljanje tema, pjesma, koncert ‘‘Prijatelja” koji su rasplesali uzvanike te smo subotu završili večernjom molitvom pred svetodamjanskim križem.

Iduće jutro, odmorni i naspavani uputili smo se na jutarnju molitvu koju je predvodio fra Milan Krišto. U 11 sati imali smo misu koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, a propovjedao je naš provincijal fra Ivan Sesar. Nakon Mise zahvalni govor održao je fra Josip Vlašić koji je zahvalio svim sudionicima, organizatorima i sponzorima ovog događaja. Nakon pozdrava imali smo ručak te se polako spremali za put natrag svojim domovima. Oprostili smo se s obiteljima koje su nas primile, zahvalili im na svakom trenutku pažnje i strpljivosti te krenuli u Široki Brijeg. U autobusu smo pjesmom čestitali rođendan našem Borisu i nastavivši pjesmom ”skratili” put.

Sve u svemu, neponovljiv osjećaj potpunosti, uzajamne ljubavi i mira.

(www.frama.ba | www.jabuka.tv | Ivan Arapović)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.