Prosječna plaća u BiH prvi put prešla 900 KM

Prosječna bruto mjesečna plaća u Bosni i Hercegovini je u prosincu 2018. godine iznosila 1.398 KM, što odgovara iznosu neto plaće od 906 KM, objavljeno je u Službenom listu BiH.

Stručnjaci smatraju da podaci o prosječnim plaćama u BiH nisu relevantan uvid u ekonomsko stanje, budući da su u javnom sektoru znatno veće plaće nego u privatnom.

Prosječna razlika između plaće u javnom i privatnom sektoru je, prema podacima Svjetske banke koja se poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini, najveća u regiji.

Ukupna izdvajanja za plaće u državnim poduzećima su smanjena od 2014. godine, ali i dalje su izvor financijske podrške, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Drastične razlike plaća u javnom i privatnom sektoru

Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine krajem siječnja je objavila Informaciju o konkurentnosti bosanskohercegovačke ekonomije, a u kojoj se navodi da je gotovo zanemariv godišnji rast prosječnih neto plaća u BiH.

Konkretno za 2017. godinu možemo vidjeti da je prosječna nominalna plaća u BiH, u odnosu na 2016., porasla za 1,5 posto, da je prosječna stopa inflacije iznosila 1,3 posto, tako da dobijemo skoro zanemariv godišnji rast prosječnih neto plaća od 0,2 posto, navodi se u informaciji, piše Klix.ba.

Kada se promatra BDP po stanovniku, korigrian za paritet kupovne moći (PKM), u 2017. godini u BiH je iznosio 32 posto prosjeka EU. Time se BiH (zajedno s Albanijom koja je u 2017. godini ostvarila 30 posto, Makedonijom i Srbijom – 36 posto) već godinama nalazi na dnu liste europskih zemalja s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regije prednjače Hrvatska sa 62 posto i Crna Gora sa 46 posto europskog prosjeka. Ukoliko bi se zadržale ovakve godišnje stope rasta, BiH bi trebalo puno vremena kako bi dostigla trenutni EU prosjek (mjeren BDP-om po stanovniku korigiran za paritet kupovne moći). Za dostizanje razine životnoga standarda u EU bilo bi neophodno da Bosna i Hercegovina u sljedećih 30 godina ostvaruje godišnju stopu rasta BDP-a od blizu 6 posto, navodi se u informaciji.

Ne radi, a plaća liježe: Salihoviću pod suspenzijom plaćeno 162.000 KM

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Tko to u BiH ima prosječnu plaću?
    Samo uposleni u javnim institucijama!
    A radnici imaju 600KM a umirovljenici koji su odradili 40 godina imaju mirovinu 450 KM i ovo vam je prosjek,jadni.
    I košarica u BiH je 2000 KM a trebala bi biti 220 KM pola mirovine.Žalosno kolike uhljebi imaju plaće i primanja što se vidi iz statistike a radnici i umirovljenici na rubu gladi,a tek nezaposleni !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.