Ne radi, a plaća liježe: Salihoviću pod suspenzijom plaćeno 162.000 KM

Bivši glavni tužitelj BiH Goran Salihović, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i već treću godinu pod suspenzijom, za to vrijeme naplatio je na ime plaće 162.000 KM.

Ovu sumu mu je isplatilo Tužiteljstvo BiH, i to bez uračunatih naknada na plaću, iako na poslu nije proveo ni dan, piše Dnevni avaz.

Prema istom izvoru, suspendirani Salihović je, s uračunatim radnim stažom, za nepune tri godine na ruke dobio oko 200.000 KM.

Iako je naštetio ugledu Tužiteljstva BiH jer je iznad limita potrošio 80.000 KM namijenjenih za reprezentaciju, Salihović uživa u svim ovim blagodatima, prema važećem Zakonu o plaćama i naknadama u pravosudnim institucijama BiH, tvrdi sarajevski dnevnik.

Bez obzira na to što ne dolazi na posao, Salihović redovno, bez ikakvih odbitaka prima mjesečnu plaću u iznosu od 4.500 KM, a dok nije bio pravomoćno smijenjen s funkcije glavnog tužitelja BiH, primao je punu plaću u iznosu od oko 5.600 KM.

Prema Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu BiH, ova odluka o isplati pune plaće je zakonita, iako je Salihović optužen za financijske malverzacije, prenosi Srna.

Prosječna plaća u BiH prvi put prešla 900 KM

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.