Prosječna plaća nije dovoljna ni za pola košarice

Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Republici Srpskoj (RS) u veljači ove godine koštala je 1.889,93 KM i prosječna isplaćena neto plaća u iznosu od 841 KM pokrivala ju je sa svega 44,49 posto.

U entitetskom Savezu sindikata izračunali su da je plaća za veljaču 16 KM veća u odnosu na siječanjsku, dok je za 1,5 posto manja u usporedbi s prosječnom zaradom iz veljače 2017. godine.

Najviše zarađuju zaposleni u oblasti financijske djelatnosti i osiguranja, i to 1.354 KM, a te plaće bile su veće za 3,99 posto u odnosu na siječanjsku zaradu.

Najmanje su plaćeni radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 556 KM i te plaće su manje za 0,36 posto u odnosu na siječanjske. Sindikalci upozoravaju da su niske prosječne neto plaće i u veljači ove godine primili radnici u građevinarstvu, svega 563 KM, zatim zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu – 572 KM, kao i radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 577 KM.

Prosječna plaća u veljači zaposlenih u trgovini bila je 612 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama 625, zatim u oblasti prometa i skladištenja 635, te u prerađivačkoj industriji 653 KM. Ove zarade pokrivale su troškove sindikalne potrošačke košarice od 29,42 do 34,55 posto.

Ukupne potrošačke cijene u veljači bile su veće za 1,2 posto u odnosu na siječanj, a najviše je poskupio prijevoz, i to šest posto, te hrana i bezalkoholna pića – 1,1 posto.

I ovi podaci pokazuju da u RS najniži životni standard imaju radnici u gospodarstvu, zbog čega je, navode iz Sindikata, potrebno hitno potpisivanje općega i granskih kolektivnih ugovora te povećanje plaća ovim i svim ostalim radnicima.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.