Prosječna plaća će se povećati za ”čak” devet KM

Vlada Republike Srpske (RS) u predloženoj ekonomskoj politici tog bh. entiteta navodi da se u sljedećoj godini očekuje blagi rast prosječne neto plaće i to za samo devet KM, sa 833 KM na planirane 842 KM, bez planiranog rasta zarada u javnom sektoru.

U predloženoj Ekonomskoj politici za 2016., koju će sutra razmatrati zastupnici Narodne skupštine RS-a, entitetska vlada očekuje nastavak privrednog rasta s porastom BDP-a od 2,4 posto.

Projektirana pokrivenost izvoza uvozom iznosila bi oko 57,4 posto, a prema procjenama Ministarstva financija RS, udio javnog duga u BDP-u u 2016. godini će iznositi 48,5 posto BDP-a.

Prema ovoj ekonomskoj politici reformske oblasti projektirane su s ciljem osiguranja stabilnog gospodarskog rasta, fiskalne održivosti, socijalne sigurnosti, vladavine prava i europskih integracija. Vlada RS potvrđuje da će biti usvojeno novo radno zakonodavstvo.

”Aktivnosti koje će obilježiti sljedeću godinu radi postizanja stabilnog gospodarskog rasta zasnivaju se na oporavku gospodarstva i unapređenju poslovne klime koji se namjeravaju postići smanjenjem poreskog opterećenja rada, donošenjem novog Zakona o radu, Strategijom zapošljavanja za period 2016.–2020. godina, Zakonom o podsticanju zapošljavanja, nastavkom procesa privatizacije, novim ubrzanim stečajnim postupcima, uspostavljanjem i razvojem poslovnih zona u RS i drugo, stoji u ovom dokumentu.

I za sljedeću godinu se obećava uspostava registra parafiskalnih nameta posredstvom novog Zakona o poreznom sustavu, kao i novi Zakon o stečaju u kome će naglasak biti na blagovremenom pokretanju postupka restrukturiranja i stečajnog postupka.

Uopćeno se najavljuje reforma javne uprave i javnih poduzeća, s naglaskom na restrukturiranje Željeznica RS.

Reforma zdravstvenog sektora podrazumijeva iznalaženje dodatnih sredstava za financiranje zdravstva iz trošarina na duhan i alkohol, kao i usvajanje novog modela financiranja i kontrole fiskalne discipline domova zdravlja od jedinica lokalne samouprave.

Iz Vlade RS-a obećavaju da će, radi kvalitetnijeg i dosljednijeg ostvarenja mjera predviđenih ovom ekonomskom politikom, usvojiti Akcijski plan za njenu realizaciju, u kome će biti jasno definirane sve aktivnosti, nositelji aktivnosti i rokovi za njihovu realizaciju.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.