Prosječna plaća 1.200 KM, potrošačka košarica skoro 3.000 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 2.993,50 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosila je 1.257 KM. Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,99 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 19,91 posto.

Kako navode iz SSSBiH, do pojeftinjenja Sindikalne potrošačke košarice u odnosu na prethodni mjesec došlo je isključivo zbog smanjenja troškova u kategoriji obrazovanje i kultura (troškovi nabavke udžbenika i školskog pribora su bili dijelom izračuna za mjesec kolovoz).

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine kategorije – prehrana (41,37 posto udio u Sindikalnoj potrošačkoj košarici), stanovanje i komunalne usluge (13,18 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,11 posto), obrazovanje i kultura (11,69 posto), odjeća i obuća (13,36 posto), prijevoz (4,61 posto), održavanje domaćinstva (6,68 posto udio u Sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

Potrošačka košarica za kolovoz premašila 3.000 KM

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

7 komentara

    • A tek penz- umirovljenici,njima je da ne idu na godišnji normalno,ali šta kad su bolesni??? I kako do normalnog obroka barem jednom u danu. Sve to znaju ,,naši” moćnici ali nije ih briga. Ne želimo više pitati nego ,,SRAMI TESE”

  • Prehrana otisla 100 posto place iste ima 3 godine. Kruv, mlijeko, jogurt, sir, meso, salame itd. Pa sve je otislo 50-100 posto. Trgovački lanci nemaju konkurenciju i imaju marže 50 -100 posto..

  • I biti će ovako idućih 100 godina. Narod se ne buni (osim za kavom) tako da je ovo idealno tlo za krađu, malverzacije i lopovluk. Fascinantno kako su se tijelima zaustavljali tenkovi a da sve ode još 500 % nitko ne bi ništa. Šuti i trpi, slogan naše države. Živio rođo.

  • Ma nema narod više ni volje ni snage. Ali jao onima koji se na tuđoj grbači bogate i nikad im dosta…pa daj njima, pa daj im dici, pa i unuče na putu treba osigurati….strašno. Kad bi samo znali koliko ih se proklinje ne bi oka sklopili

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.