Prosinac u Mostaru i Livnu prvi put od mjerenja prošao bez kiše

Preliminarna klimatološka analiza prosinca 2015. koju je napravio Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) pokazala je da su u Sarajevu zabilježena 22 dana s maglom. Zadnji put veći broj dana u prosincu s maglom u Sarajevu registriran je 1971. u trajanju od 29 dana, a prosinac 1974. imao je također 22 dana s maglom.

Srednje temperature zraka tijekom prosinca 2015. kretale su se između -1,2° C u Bugojnu i 7,1° C u Mostaru. U planinskim područjima srednje temperature zraka kretale su se u rasponu od – 0,2° C na Bjelašnici do 1,2° C na Ivan Sedlu.

Temperaturna odstupanja od normalne vrijednosti temperatura tijekom prosinca koja se odnosi na razdoblje od 1961. do 1990. bila su pozitivna, osim u središnjim kotlinskim područjima Bosne gdje je srednja mjesečna temperatura bila niža od prosjeka.

Odstupanje srednje temperature zraka od prosječnih prosinačkih temperatura kretala su se od – 0,8° C u Sarajevu i Bugojnu do 4,7° C na Bjelašnici.

Na Bjelašnici je prosinac 2015. sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka od -0,2° C bio najtopliji prosinac u čitavom raspoloživom nizu od početka službenih mjerenja. Srednja temperatura zraka na Bjelašnici je u prosincu bila veća u odnosu na Mjernu stanicu Sarajevo – Bjelave, što nije zabilježeno nikada otkako postoje mjerenja.

Analiza mjesečnih količina padalina izraženih u postotcima prosječnih vrijednosti pokazuje da su se tijekom prosinca 2015. odstupanja u odnosu na normalne količine padalina kretala između 0 posto u Mostaru i Livnu i 12,3 posto Bihaću.

Izmjerene količine padalina bile su veoma oskudne i kretale su se u rasponu od 0 mm u Mostaru i Livnu do 13,7 mm u Bihaću.

U čitavom raspoloživom nizu od početka službenih mjerenja u Bosni i Hercegovini, prvi put u Mostaru i Livnu nisu registrirane padaline u prosincu. Do sada najmanja količina padalina izmjerena u prosincu u Mostaru iznosila je sedam mm (1948.), a u Livnu 4,9 mm (1948.).

Na MS Bihać, Bjelašnica i Bugojno izmjerene količine padalina u prosincu 2015. su najmanje za mjesec prosinac od početka službenih mjerenja u BiH.

Broj sati sijanja sunca u prosincu iznosio je na MS Zenica 14, MS Sarajevo 57, Bihać 123, Bjelašnica 186 i Mostaru 220 sati, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.