Propusti u liječenju: Tužiteljstvo traži izvješće o smrti trogodišnje djevojčice

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zatražit će od Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar izvješće o smrti trogodišnje djevojčice I. Z., iz mostarskog naselja Ortiješ, izjavio je za Dnevni list glavni županijski tužitelj Mladen Jurišić.

“Zatražit ćemo od bolnice izvješće o smrti djeteta. U ovakvim slučajevima teško je doći do istine, bolnica se uvijek dobro pokrije papirima, ali moramo provjeriti što se točno dogodilo”, kaže Jurišić.

On dodaje kako će se Tužiteljstvo uključiti u slučaj ako se uoče propusti u liječenju.

Trogodišnja djevojčica I. Z. preminula je u subotu, a sumnja se da je u pitanju meningokokna sepsa.

Prema pisanju današnjeg izdanja “Dnevnog lista“, djevojčica je prvo dovedena na pedijatrijski odjel u Dom zdravlja Mostar. Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar kaže kako je dijete u subotu u prijepodnevnim satima dovedeno u Dom zdravlja u jako teškom stanju.

– Dijete je reanimirano i kolima Hitne pomoći poslano u Centar urgentne medicine (CUM) SKB-a Mostar. Ono je najvjerojatnije umrlo od meningokokne sepse. Dijete je prije toga bilo punog zdravlja, a bolest se jako brzo razvila – kaže Pehar.

Iz SKB-a kazali su kako je djevojčica vozilom Hitne pomoći dovezena u bolnicu te da već tada nije davala znakove života. Liječnici su sat i pol pokušali izvršiti reanimaciju, no, nažalost, bezuspješno.

Iz SKB-a Mostar jučer su kazali kako je urađena obdukcija preminule djevojčice koja je zatražena od liječnika iz Centra urgentne medicine (CUM) SKB-a Mostar.

“Obdukcija se vrši u Zavodu za patologiju, citologiju i sudsku medicinu SKB-a Mostar. Obdukcijski nalaz će utvrditi točan uzrok smrti. Nalaz obdukcije će biti završen u roku od 30 dana”, naveli su iz Odjela za odnose s javnošću SKB-a Mostar.

Iz bolnice su potvrdili i da je dječak inicijala J. Z. (brat preminule djevojčice), star pet godina, 11. travnja ove godine u ranim prijepodnevnim satima primljen na Kliniku za infektivne bolesti SKB-a Mostar sa simptomima akutne infekcije središnjeg živčanog sustava, tj. meningitisa.

“Poduzete su sve mjere adekvatnog dijagnostičkog i terapijskog pristupa liječenju bolesnika. Dječak je hospitaliziran na Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar, dobrog je općeg zdravstvenog stanja, izvan životne opasnosti”, navode iz bolnice.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar također je kazao da nema razloga za paniku, jer su poduzete sve potrebne mjere i sve osobe koje su bile u kontaktu s djevojčicom dobile su potrebnu preventivnu terapiju.

Kako piše Dnevni list, ove su godine u Federaciji BiH evidentirana tri slučaja bakterijskog meningitisa,a od meningokokne sepse umrla je četveromjesečna beba iz Maglaja.

(www.jabuka.tv)