Propao još jedan sastanak oko popisa stanovništva

Središnji popisni ured na sjednici koja je održana danas u Sarajevu ni ovaj put nije postigao suglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva iz 2013. godine.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković kazala je novinarima da je Ured zaključio da nema kapaciteta da se dalje raspravlja o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, zato što nema koncensusa.

Zaključila je da se cijeli proces vraća na početak, odnosno da entitetski zavodi sudjeluju u izradi ovog jedinstvenog programa za obradu podataka a da Agencija za statistiku BiH u skladu sa zakonom utvrđuje takav program.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i koordinator za popis u ime Vijeća ministara BiH Adil Osmanović smatra da od prethodnih sjednica CBS-a pa do današnje, nisu napravljeni pomaci.

“Danas je jedino bilo predloženo da se pomakne datum za objavu rezultata popisa stanovništva te da to ne bude 1. srpnja, već kraj ove godine”, kazao je, dodajući da je ovo bila inicijativa Agencije za statistiku BiH, koju će uputiti Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Međutim, Osmanović ističe da je prije objave rezultata potrebno prvo utvrditi jedinstvenu metodologiju njihove obrade, pa tek onda utvrditi koliko je vremena potrebno da se obradi popisna građa.

Mišljenja je da je u BiH vrlo česta praksa da se neke odluke donose u posljednjem trenutku.

“Stoga se nadamo da će i Agencija za statistiku u posljednjem trenutku povući određene poteze koji su u skladu sa zakonom”, kazao je Osmanović, pojašnjavajući da su direktor Agencije za statistiku BiH i njegovi zamjenici na današnjoj sjednici pozvani da u skladu sa Zakonom o popisu stanovništava utvrde metodologiju popisne građe.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić kazao je da Agencija očekuje produženje roka za objavu podataka do kraja godine te da je to dovoljno vremena da se donese metodologija i jedinstveni program obrade podataka.

Mišljenja je da je metodologiju obrade podataka trebalo utvrditi prije početka provedbe popisa, međutim, kako je rekao, nažalost to nije urađeno te je ostavljeno za kraj.

Direktor Federalnog Zavoda za statistiku Emir Kremić izrazio je razočarenje time što se “Agencija za statistiku BiH svrstala među one koji osporavaju put BiH prema Europskoj uniji”.

“Bez ikakvog osnova predlažu izmjenu roka, što nema zakonsko utemeljenje. Ljudi su popisani, podaci su unešeni, obrada je završena”, konstatirao je.

Kremić smatra da bi se Parlament BiH trebao baviti pitanjima odgovornosti, a ne produženja roka i upozorava da podaci, kao i sve ostalo, imaju svoj rok trajanja te da nakon određenog vremena postanu neupotrebljivi.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.