Proljetno uređenje travnjaka

Dolaskom proljeća intenziviraju se radovi na održavanju travnjaka. To se prije svega odnosi na čišćenje, proljetno prihranjivanje, uklanjanje korova i dosijavanje.

Početkom proljeća slijedi generalno čišćenje travnjaka od nakupina otpalog lišća, polomljenih grančica s okolnih drveća kao i ostalih nečistoća koje nošene vjetrom završe na našim zelenim površinama. Nakon toga travnjak se mora dobro prozračiti što se obavlja posebnim strojevima ako se radi o velikim površinama ili običnim metalnim grabljama ako su u pitanju manji travnjaci. Prozračivanje je vrlo bitna mjera jer se njome uklanja mahovina i lišajevi koji mogu praviti dosta problema na travnjacima.

To je tek prvi korak jer slijedi prva proljetna prihrana travnjaka koja će našem travnjaku vratiti njegov pravi sjaj.
Svakako, prihranu treba obaviti koristeći namjenska gnojiva za travnjake. Gnojiti treba više puta od konca ožujka do rujna i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna gnojiva za travnjake. Ta gnojiva u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, imaju i mikroelemente nužne za pravilan razvitak trava.

Dosijavanje travnjak također se provodi početkom proljeća, odnosno tzv. ćelava mjesta se moraju dosijavati kako bi travnjaku vratili prvobitan izgled

Osim ovih gnojiva, danas na tržištu možete pronaći i željezni sulfat namijenjen za otklanjanje kloroze na travnjacima. Kloroza ili žućenje trave nastaje kao posljedica nedostatka željeza i potpuno se može ukloniti jedino dodatkom ovog elementa u vidu sulfata čime trava dobiva prirodno “modru” boju. Preporuča se primjena ovog gnojiva u dva navrata s razmakom od 15 dana.

Dosijavanje travnjak također se provodi početkom proljeća, odnosno tzv. ćelava mjesta se moraju dosijavati kako bi travnjaku vratili prvobitan izgled. Dosijavanje se radi na način da se prethodno ćelava mjesta dobro prorahle grabljama, a nakon toga se po njima razbaca odgovarajuća količina sjemena koje zasipamo tresetom za travu u sloju od 0,5-1 cm i redovito zalijevamo.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.