Proljeće bi trebalo biti toplije u odnosu na višegodišnji prosjek

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima klimatološko proljeće (1. ožujka – 31. svibnja 2024.) trebalo bi biti nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na razdoblje 1981.- 2010. godine.

Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u prosincu ili veljači protekle zimske sezone. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40 posto.

Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija ili u granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Proljeće 2024. godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije.

Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključena hladna razdoblja s izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade travnja.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tijekom proljeća 2024. je do 13, a na području južne Hercegovine do tri mrazna dana.

Ukupni sezonski zbroj padalina prema istim prognostičkim materijalima trebao bi u središnjim i većem dijelu južnih područja BiH biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Natprosječne količine padalina prognoziraju se na području Posavine i Semberije.

Raspored padalina bit će neujednačen, a najmanje padalina prognozira se sredinom proljetnog razdoblja.

Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti manje u odnosu na proljeće 2023. godine.

Dostupni prognostički materijali po pitanju padalina, predviđaju ispod (40 posto) vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali razdoblje padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati, navodi se u priopćenju.

Iz FHMZBiH napominju da je prognoza padalina na duže vremensko razdoblje složenija i s manjom vjerojatnošću za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.