Projektom autoceste kod Mostara u Hercegovinu bi došla milijarda eura

Iako se očekivalo kako će izgradnja autoceste kroz Hercegovinu krenuti prije nekoliko godina, to se još uvijek nije dogodilo. Nedostatak sredstava i političke igra iz Sarajeva u potpunosti su blokirali ovaj proces. Kako je situacija alarmantna potvrdio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je poručio kako je pozvao predstavnike pet najvećih tvrtki iz Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali na temu ulaganja u Hercegovini, a najavio je i kako će po istom pitanju razgovarati i s predstavnicima Hercegovačko – neretvanske županije.

Pitanje prioriteta

Prvi prioriteti Vlade FBiH su Mostar jug i Mostar sjever jer milijarda eura koja bi prošla kroz Mostar projektom autoceste bi jako preporodila život – izjavio je Fadil Novalić.

Kako je kazao federalni premijer, ulaganja su veća na sjeveru zbog prometne povezanosti sa zapadom, dok bi kroz javne investicije i privlačenje investitora uz vladine mehanizme povećali zapošljavanje na jugu države. Hercegovina već dugo čeka na konkretne poteze viših razina vlasti kada je u pitanju cestogradnja, a i na ovom pitanju se jasno vidi maćehinski odnos države prema njezinom južnom dijelu, prenosi Večernji.ba. Sredstva za izgradnju autocesta trebala su biti osigurana i kroz nove trošarine na gorivo, ali je takav prijedlog odbijen od strane oporbe, ali i dijela stranaka koje čine vlast na državnoj razini.

Na ovoj priči jasno se vidi kakav je odnos pojedinih zastupnika prema Hercegovini i njezinim stanovnicima jer isti se nisu bunili kada su donesene odluke o zaduženjima za autocestu koja prolazi kroz Bosnu. Predstavnici vlasti su više puta ponovili kako bi se novac od novih trošarina isključivo koristio za izgradnju autocesta u Bosni i Hercegovini, ali ni to nije bilo dovoljno nekim da podrže ovakav prijedlog. Ni prijetnja Međunarodnog monetarnog fonda o prekidu aranžmana s BiH zbog spora oko trošarina nije urodila plodom.

Ipak nove trošarine?

Ipak, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdvić je ovoga tjedna najavio kako sada postoji većina za usvajanje prijedloga o novim trošarinama te kako odlučuje da će ovo pitanje uskoro biti rješeno.

I u slučaju da se Zvizdićeve najave provedu u djelo, još uvijek nije poznato kada bi se moglo krenuti s cestogradonjom u Hercegovini. Pojedini dužnosnici su najavili kako bi se to moglo dogoditi na jesen, ali i prije je bilo sličnih najava, pa se ništa nije dogodilo. Autocesta kroz Hercegovinu bi imala ogroman učinak na gospodarstvo u ovome dijelu BiH, ali i na turizam. Milijun turista svake godine dolazi u Mostar i Međugorje, a taj broj bi vjerojatno bio znatno veći kada bi cestovna povezanost bila bolja nego je to sada slučaj.

Stoga se očekuje kako će ova tema biti aktualizirana u idućem razdoblju te kako će uskoro biti napravljeni konkretni potezi. U protivnom, može se zaključiti kako su četiri godine izgubljene kada je cestogradnja u pitanju jer je malo vjerojatno kako se ovakvi veliki projekti mogu dogovarati u idućoj godini koja je izborna. Sigurno je jedno, Hercegovina je zaslužila daleko bolji status nego je to sada slučaj i vrijeme je da se prestane s političkim igrama preko leđa Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Što će ti onda namet trošarina.
    A zaobilazite zapadnu Hercegovinu desetljećima zaobiđite je i za namete.
    Naša autocesta treba ići od Žovnuce do hrvatskog autoputa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.