Projekt Pepper: U domovima za starije ljudima će društvo praviti – roboti

Testni period s robotima Pepper u domovima za starije i nemoćne pokazao je pozitivne učinke na mentalno zdravlje, kao i na usamljenost štićenika koji su se družili s robotima.

Vjerojatno najgore posljedice koronavirusa vidljive su u domovima za starije i nemoćne u kojima je njegovo širenje, nažalost, često bilo smrtonosno, prenosi Zimo.co.

No osim što je veliki broj osoba obolio, još jedna posljedica korone jest i zabrana posjeta, zbog čega mnogi svoje najbliže nisu vidjeli mjesecima. Boravak u domu mnogima ionako nije jednostavan, a kada im se uskrate i posjeti obitelji, jasno je kako je situacija puno teža.

Iako, naravno, ne bi mogli zamijeniti članove obitelji i prijatelje, čini se kako bi štićenicima u domovima situaciju barem malo mogli olakšati roboti koji bi im pravili društvo. Europska komisija i japanska vlada ranije su pokrenule testni program u kojem su robote Pepper koristili u nekim domovima, a dojmovi štićenika i više su nego pozitivni. Štićenici kojima su roboti pravili društvo na kraju testiranja pokazali su znatno poboljšanje mentalnog zdravlja, a smanjio se i osjećaj usamljenosti jer je netko s njima ipak provodio vrijeme i razgovarao.

Naravno, Pepper ne može zamijeniti ljude, no njegove trenutačne mogućnosti su takve da ipak može pomoći starijima i nemoćnima. Pepper se sam kreće, ima robotske ruke te ga se može programirati tako da, nakon što upozna korisnike, može s njima voditi “rudimentarne razgovore”, puštati im glazbu, učiti ih jezike, kao i podsjetiti ih na lijekove i slično. Naravno, ta je komunikacija na nekoj osnovnoj razini pa su kao negativne strane robota štićenici s kojima su se družili izdvojili površnost razgovora i činjenicu da nisu personalizirani, dok su njihovi pokreti glave i ruku za mnoge predstavljali distrakciju.

Sljedeći korak nakon testiranja jest njihovo uvođenje u domove u Velikoj Britaniji, a iz organizacije Care England kažu kako uvođenje robota neće direktno utjecati na gubitke poslova, već bi svima trebali olakšati posao i živote u domovima i bolnicama – i zaposlenicima, a naročito štićenicima. Na takve robote ne treba se gledati kao na dio zastrašujuće vizije budućnosti, već će oni biti samo dobrodošla pomoć zaposlenicima i njegovateljima te njihove mogućnosti treba istraživati i dalje, komentirao je za The Guardian izvršni direktor National Care Foruma Vic Rayner.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • didovi nabite nogom limenog i uzmite Knjigu života u ruke i obratite se da se spasite ušto ste ostarili. pa da vas ovaj limenko uvede u carstvo tame

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.