Projekt ”Online Seniori” nakon Sarajeva dolazi u Mostar

Dodjelom diploma za posljednju grupu polaznika projekta ONLINE SENIORI u GC, te izborom najbolja tri polaznika projekta Alija Ćeranić, Nada Paloš i Mubera Morić – kojima su uručene i nagrade, projekt pokrenut s ciljem povećanja stope informatičke pismenosti u BiH kod osoba treće dobi, završio je s održavanjem u Sarajevu.

Realizacija projekta ONLINE SENIORI inicirana od strane Američke trgovačke komore, te njenih članica Telemacha, Microsofta nastavlja sa realizacijom, ali u Mostaru, a poslije toga i u Zenici.

”Posljednjom edukacijom izvršit ćemo predaju uređaja GC. U pitanju je 20 prenosivih uređaja, sedam tableta i tri laptopa. U vlasništvu GC ostaju i softveri Microsofta, ali i usluga interneta donirana od strane Telemacha kako bi projekt nastavio živjeti i poslije edukacija te kako bi polaznici mogli praktično koristiti svoje znanje stečeno na edukacijama i kasnije,” istaknula je Violeta Čibukčić, izvršna direktorica Američke komore.

”Pripreme za edukacije u Mostaru su u tijeku. Broj telefona na koji se mogu prijaviti zainteresirani je 033/846-846, [email protected], [email protected], kao i putem web stranice onlineseniori.ba, pokrenute isključivo zbog povećanja stope informatičke pismenosti u BiH te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe digitalne tehnologije.

”Projekt ONLINE SENIOR u Sarajevu završen je i s brojnim angažmanima volontera studenata koji su mjesec dana tri skupine dnevno podučavali osobe treće dobi o korištenju upotrebe tehnologije. Projekt ima cilj i jačanje institucije volonterizma koja je u BiH još uvijek u povoju kao i smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologije u BiH.
Telemach je za polaznike projekta pripremio i poseban paket sa tabletom na kojem su obučavani polaznici.

”Pozivamo sve koji nisu preuzeli svoje diplome da to učine narednih dana na adresi Džemala Bijedića 216 – Sarajevo – poslovnica Telemacha, jer će samo oni koji budu imali diplomu s edukacija, moći priključiti specijalni paket Telemacha namjenjen isključivo polaznicima projekta ONLINE SENIORI.

”Specijalni paket sadrži tablet na otplatu na 12 mjesečnih rata, brzinu interneta 2 Mbps i Wi-Fi ruter na korištenje bez dodatne naknade,” kazala je Edina Kurić Zorlak, voditeljica projekta ONLINE SENIORI dodavši da su za najbolje polaznike u Mostaru i Zenici također predviđene nagrade, kao i da se više informacija o projektu i edukacijama može pronaći na stranici onlineseniori.ba., kao i da će sudionicima koji su pomogli organizaciji poslije završenih edukacija u Sarajevu, Mostaru i Zenici biti dodjeljene posebne zahvalnice.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.