Projekt izgradnje žičare će upotpuniti turističku sliku Mostara

Žičara na Rujištu jedan je od budućih projekata Grada Mostara i Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara.

Projekt je davno završen, predstavljen je i na Sarajevo Business Forumu, a njegova promocija bila je među najzastupljenijim i najvažnijim na nedavnom Sajmu trešnje u Mostaru, piše sarajevsko Oslobođenje.

Sadržaji

Direktor Sajma, a ujedno i direktor Zavoda za prostorno uređenje Salem Bubalo, govoreći o važnosti ovog projekta, rekao je da Mostar kao jedna od top deset turističkih destinacija zaslužuje žičaru, čime bi se upotpunila turistička slika grada, i to na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a na udaljenosti od svega 15 kilometara od središta grada.

Za projekt je urađena studija predizvodljivosti u kojoj je žičara koncipirana kao jedan razvojni projekt gdje bi svi njegovi prostori živjeli bez prestanka, i u ljetnom i u zimskom razdoblju.

Znajući da Grad Mostar ima razdoblje velikih nesnošljivih vrućina, realizacijom ovog projekta ljudi bi odlazili na veće nadmorske visine. Tamo bi se organizirali razni sadržaji u ljetnom razdoblju, posjetiteljima bi se nudili rekreativni i ekstremni sportovi, a u regulacijskom planu koji je Grad Mostar već usvojio planirane su i ski-staze na Rujištu, ali i zimski sadržaji za zimske sportove, kazao je Bubalo.

Kapaciteti

Cilj predstavljanja projekta je animirati investitore da dođu i ulože kapital u Mostar, a na taj način bi se povećao broj turista u samom gradu, što bi dovelo do izgradnje novih hotela i turističkih kapaciteta.

Panoramska žičara dizajnirana je u skladu sa europskom direktivom, bila bi dugačka oko 5.400 metara, kapaciteta tisuću putnika na sat, a trajanje vožnje iznosilo bi 15 minuta. Žičara bi imala 22 stuba sa rastojanjem od 160 do 140 metara.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.