Proizvodi iz BiH osvajaju zemlje Perzijskog zaljeva

Bosna i Hercegovina je prošle godine sa zemljama Perzijskog zaljeva u vanjskotrgovinskoj razmeni ostvarila suficit od 62,3 milijuna KM.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK), u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman izvezli smo robe ukupne vrijednosti 75,7 milijuna, dok smo iz ove regije uvezli 13,4 milijuna KM.

To znači da smo na tržište ovih šest zemalja plasirali 5,5 puta više proizvoda nego što je iz Perzijskog zaljeva stiglo u BiH, piše Blic. U VTK kažu da najznačajniju trgovinsku razmjenu BiH bilježi sa Saudijskom Arabijom – 49 milijuna i sa UAE – 37 milijuna KM.

– Struktura izvoza u Saudijsku Arabiju ukazuje na vodeće učešće proizvoda namjenske industrije. Međutim, zapaženo je i znatno povećanje izvoza nekih prehrambenih proizvoda, kao što su peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi, prenosi Večernji list BiH.

Izvoz spomenutih prehrambenih proizvoda s 3,5 milijuna u 2015. povećan na 6,3 milijuna KM u 2016. godini. U uvozu iz Saudijske Arabije prednjače kemijski proizvodi i datule. Ova država je naš vodeći vanjskotrgovinski partner među državama Perzijskog zaljeva s kojom ostvarujemo najveći trgovinski suficit – 46 milijuna KM – kaže Tarik Kovač, iz Agencije za promociju izvoza BiH pri VTK.

U razmjeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima BiH bilježi nešto manji suficit – 14 milijuna KM. U UAE najviše izvozimo drvo i mirise, dok u uvozu dominiraju aluminij i kava. – Države Perzijijskog zaljeva uglavnom se promatraju kao jedinstveno tržište i predstavljaju izuzetnu priliku za tvrtke iz BiH.

Prije svega, riječ je o zemljama koje svake godine bilježe značaj ekonomski rast, posebno Katar i Kuvajt, i koje se prema većini ekonomskih pokazatelja nalaze među najbogatijim zemljama u svijetu.

S obzirom na visina dohotka po glavi stanovnika, multikulturalnost sredine i izloženost globalnim trendovima, može se reći da su UAE najperspektivnije tržište za plasman naših proizvoda i trgovinsko čvorište za cijelu regiju – ističe Kovač.

Posebno je zanimljivo da su prehrambeni proizvodi iz BiH našli put do tržišta nekih najbogatijih država svijeta, bez obzira što nije riječ o nekim velikim količinama. Analiza VTK pokazuje da je lani u Oman izvezeno 770 KM mlijeka, a u Kuvajt 1,1 milijun KM mliječnih proizvoda.

Iz BiH je prošle godine put Sudijska Arabije otišao 1,1 milijun kilograma proizvoda od žita i brašna, ukupne vrijednosti 6,3 milijuna KM, dok je 11.000 KM ovih i proizvoda od voća i povrća završilo u Kataru. Prema mišljenju domaćih poljoprivrednika, činjenica da hranu izvozimo čak u Saudijsku Arabiju ili Kuvajt jeste zanimljiva, ali je, kako ističu, riječ o količinama koje ne mogu popraviti vanjskootrgovinski deficit.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.